Virusul poliomielitic a fost detectat în sursele de apă din Gaza. OMS, UNICEF și UNRWA trag un semnal de alarmă și vor să înceapă vaccinarea în masă

Organizațiile umanitare se gândesc la demararea unei campanii de vaccinare în masă pentru palestinienii din Fâșia Gaza, după ce urme ale variantei de poliovirus tip 2 au fost detectate în sursele de apă din teritoriul distrus de război, scrie Bloomberg.

Boala a fost detectată în 6 locații din Gaza, a spus OMS vineri, adăugând că „deocamdată, nu a fost identificat niciun caz de paralizie”.

OMS, cu sediul la Geneva, a spus că lucrează cu partenerii – inclusiv UNICEF și UNRWA, pentru a efectua o evaluare a riscurilor.

Ratele de vaccinare împotriva poliomielitei în Gaza înainte de război erau „optime”, potrivit organizației.

Israelul a confirmat duminică reapariția virusului, care poate fi răspândit prin apă contaminată și contact direct de la persoană la persoană și a spus că va oferi injecții de rapel soldaților săi care operează în și în jurul Fâșiei Gaza.

Războiul Israel-Hamas a provocat distrugeri pe scară largă în Gaza și a ucis peste 38.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, care nu face distincție între decesele civililor și ale combatanților.

Războiul a început pe 7 octombrie când militanții Hamas au invadat sudul Israelului și au ucis aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea civili. Grupurile de ajutor au avertizat Israelul cu privire la potențialul de izbucnire a bolii în Gaza ca urmare a războiului.

„Decimarea sistemului de sănătate, lipsa securității, obstrucționarea accesului, strămutarea constantă a populației, penuria de provizii medicale, calitatea proastă a apei și sanitația slăbită cresc riscul de boli prevenibile prin vaccinare, inclusiv poliomielita”, a spus șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu, pe X.

„Acest lucru prezintă un risc pentru copii și creează mediul perfect pentru răspândirea bolilor precum poliomielita”, a adăugat el.

Poliovirusul poate invada sistemul nervos și poate provoca paralizie în câteva ore. Boala afectează în principal copiii sub cinci ani, deși oricine este nevaccinat o poate contracta.

Exit mobile version