• Cercetătorii au descoperit cauza dependenței de fumat și că în curând vor găsi și un leac.
  • Nicotina reduce materia cenușie în cortexul prefrontal drept și asta duce la dependență.
  • Unele terapii, cum ar fi medicamente psihotrope, ar putea reduce sau opri dependența.

Dacă ești fumător și nu știi cum să renunți, cercetătorii din Cambridge au descoperit cauza dependenței de fumat și spun că un leac ar putea fi chiar la orizont.

Oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge au studiat scanările cerebrale a peste 800 de persoane de 14, 19 și 24 de ani și au analizat orice impact pe care l-a avut fumatul. Ei au descoperit că fumătorii aveau mai multe șanse să aibă o regiune mai mică în lobul frontal numită cortexul prefrontal ventromedial stâng. Această parte a creierului este legată de încălcarea regulilor, iar studiul sugerează că persoanele cu un lob natural mai mic sunt probabil mai înclinate să încalce regulile și să fie renegate.

Fumatul duce la reducerea volumului de materie cenușie a creierului în cortexul prefrontal ventromedial drept, care este asociat cu o plăcere și din această cauză intervine dorința de a fuma din nou, mai ales în situații de stres. Acest lucru duce la dependență.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Adolescenții, dependenți de vaping?

Există și o îngrijorare cu privire la faptul că adolescenții devin dependenți de vaping. Deși studiul a analizat doar fumatul de țigări, oamenii de știință spun că schimbările din creier ar putea fi cauzate și de vaping. Ei spun că efectul de nicotină pe care l-au găsit în fumul țigărilor se poate aplica și țigărilor electronice.

Acum se știe unde și cum nicotina se deformează în minte și atunci ar putea fi posibilă tratarea dependenței. Unele terapii, cum ar fi medicamentele psihotrope, ar putea opri creierul să se micșoreze sau să mențină lobul frontal funcționând normal.

Citește și: