• O echipă de cercetători români şi-a propus să inventeze un test de diagnostic Covid pentru acasă
  • Şeful echipei spune că testul ar putea fi gata în maximum un an şi jumătate
  • Testul de diagnostic Covid pentru acasă va arăta ca un test de sarcină
  • Testul pentru acasă te va costa în jur de 4 euro

Cum ar fi să-ţi poţi face testul Covid acasă, fără să mai mergi la medic?  Îţi spun că o echipă de cercetători din România şi-a propus să facă astfel de teste. Dr. Ciprian Iliescu, doctor în tehnologie mecanică la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie conduce echipa şi îţi spune de ce ar fi util să te poţi testa acasă. Odată ce vezi că eşti pozitiv, chemi salvarea şi elimini interacţiunea cu alte persoane din familia ta. Îi protejezi astfel şi pe medici. 

O să te coste cam 4 euro un test. Echipa îşi pune ambiţia să facă şi alte  tipuri de kituri, utile pentru testarea simultană a  20-50 de persoane, pentru instituţii, cum ar fi şcolile, de exemplu. 

Nu-ţi pregăti încă banii. Mai ai de aşteptat. Echipa va lucra la teste timp de cel puţin un an de acum iar acum abia se află în faza în care cumpără aparatura pentru cercetare. Vrei să ştii cum va arăta testul? „Este ca un fel de test de sarcină, ca să aveţi o imagine mai clară. Este o metodă gen PCR şi încercăm să folosim ca metodă saliva”, a spus Dr. Ciprian Iliescu, cercetător la Institutul de Microtehnologie, şeful echipei ştiinţifice. 

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

„Ne propunem standardizarea unui protocol rapid de extracţie a ARN-ului viral, acest lucru poate fi implementat în această pandemie, dar şi pe viitor, în detecţia altor patogeni”, a Graţiela Grădişteanu, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Cercetare al Universităţii Bucureşti.