• Românii cheltuie, în medie, 280 de lei/an pe medicamente fără rețetă.
  • ZF: Piața totală de medicamente OTC și suplimente alimentare este de 1,1 miliard.
  • Medicamentele gastro-intestinale și de răceală și tuse au cea mai mare cotă de piață.

Cu o treime și-au mărit companiile farmaceutice bugetele anul trecut, până la 120 de milioane de euro, arată o analiză ZF. Și tot cu o treime mai mult față de țările vecine cheltuie românii pe medicamente fără rețetă și suplimente alimentare. Cele mai multe medicamente cumpărate de români fără rețetă sunt cele din sfera afecțiunilor gastro-intestinale și infecțioase, în vreme ce în vestul Europei sunt vândute mai mult medicamentele de prevenție, în special pentru boli cardiovasculare sau dermatocosmetice. Și noi de îndreptăm către asta, piața produselor dermatologice are cea mai mare creștere, de 19% pe an.

Sunt românii creduli când vine vorba de sănătate? Preferă să cumpere în funcție de reclamă, chiar dacă nu au neapărată nevoie?

„Da, cred că da. În mare măsură, noi ne confruntăm zilnic cu astfel de probleme la cabinet, pentru că, deseori, românii preferă să înlocuiască medicamentele care sunt prescrise de medici cu medicamentele care sunt prezentate în reclame la televizor sau direct în farmacii le sunt oferite”, a explicat Sandra Alexiu, președinte al Aociației Medicilor de Familie din București și Ilfov, pentru Aleph News.

Cum să facem să avem un echilibru între ceea ce avem cu adevărat nevoie și ceea ce ni se sugerează că ne-ar trebui?

„Pentru asta e nevoie de mai multă educație medicală, să petreci permanent timp, să faci consiliere cu pacienții tăi și, sigur că, eu cred că ar trebui o limitare a reclamelor la medicamente la televizor. Mă refer la suplimentele medicamentoase, pentru că medicamentele au un regim special, nu pot fi prezente în reclame, dar pe de altă parte, și eliberarea medicamentelor în farmacii trebuie reglementată mai bine. Sunt o mulțime de medicamente care, legal, nu se pot elibera în magazin fără rețele, cu toate acestea, pacienții și le pot cumpăra fără probleme”, a adăugat Sandra Alexiu.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Citește și