• La 21 de ani, Carlos Alcaraz a devenit vineri cel mai tânăr jucător care ajunge în finala unui turneu major pe toate cele trei suprafeţe.
  • Spaniolul s-a calificat în prima sa finală de la Roland Garros, după ce l-a învins pe Jannik Sinner cu 2-6, 6-3, 3-6, 6-4, 6-3, după patru ore şi 12 minute.
  • Cu a treia sa victorie în Top 5 din acest sezon, Alcaraz a ajuns la 5-4 împotriva lui Sinner în seria confruntărilor directe.

Într-unul dintre cele mai aşteptate meciuri ale anului, ambii jucători s-au chinuit să îşi găsească cel mai bun nivel în primele două seturi. La 1-1 la seturi, Alcaraz a părut să preia controlul când Sinner a suferit crampe la mână la 2-2 în setul al treilea. Italianul şi-a scuturat în mod regulat mâna între puncte şi, deşi viteza serviciului său a scăzut, a salvat patru mingi de break pentru a supravieţui pe serviciu, înainte de a primi tratament la 3-2.

Sinner a ieşit la rampă la reluarea meciului pentru a face imediat break, pe serviciul lui Alcaraz şi şi-a confirmat apoi break-ul, pentru a trece în avantaj. Alcaraz a refuzat însă să se predea în cel de-al patrulea set, al cărui final l-a abordat cu mai mută intensitate şi precizie, pentru a trimite meciul în set decisiv.

Spaniolul a reuşit apoi, într-un set al cincilea la fel de disputat, un prim break contra serviciului lui Sinner, în al doilea game, ducând scorul la 3-0. Din acel moment, Alcaraz a făcut puţine greşeli, a servit eficient cu primul serviciu şi i-a blocat lui Sinner o eventuală revenire, pecetluind o victorie istorică, la a treia minge de meci, după patru ore şi 12 minute.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Cu a treia sa victorie în Top 5 din acest sezon, Alcaraz a ajuns la 5-4 împotriva lui Sinner în seria confruntărilor directe.

Alcaraz va încerca să câştige al treilea său titlu major şi să-şi îmbunătăţească bilanţul la 3-0 în finalele de Grand Slam atunci când se va confrunta cu Casper Ruud sau Alexander Zverev în meciul pentru titlu, de duminică. Câştigătorul Next Gen ATP Finals 2021 a câştigat US Open în 2022 şi a ridicat trofeul Wimbledon în 2023.

Spaniolul este cel mai tânăr jucător care a ajuns în finala unui turneu major pe toate cele trei suprafeţe şi al doilea cel mai tânăr finalist la simplu masculin de la Roland Garros din 2000 încoace. Rafael Nadal a ajuns în meciul pentru titlu în 2005, 2006 şi 2007, la vârsta de 19-21 de ani.

Alcaraz a lipsit luna trecută de la Roma din cauza unei accidentări la antebraţul drept, dar s-a simţit bine pe zgura pariziană. Spaniolul, care l-a învins în sferturi de finală pe Stefanos Tsitsipas în trei seturi, a cedat doar trei seturi în capitala Franţei.

Sinner a jucat prima sa semifinală pe zgură şi a încercat să ajungă în a doua sa finală majoră. Jucătorul de 22 de ani, care a câştigat Openul Australiei în ianuarie, va urca luni pentru prima dată pe locul 1 în clasamentul ATP şi pleacă de la Paris cu un bilanţ de 33-3 în acest sezon.

Citește și