• Purtarea albului de către jucători nu este singura regulă impusă la Wimbledon.
  • Jucătorii trebuie să aibă o anumită vârstă pentru a se califica la Wimbledon.
  • Un singur ornament de culoare în jurul decolteului și în jurul manșetelor este permis, atâta timp cât nu este mai gros de un centimetru.

Prestigiosul Grand Slam, mult timp sinonim cu codul său vestimentar impecabil pe teren, are și o serie de alte reguli și orientări pe care trebuie să le respecte atât jucătorii, cât și spectatorii la turneul de tenis, care are loc la Londra, scrie People.

De asemenea, la Wimbledon este de așteptat un anumit grad de etichetă. (Poate pentru că familia regală britanică este invitată – Kate Middleton este patroană a Lawn Tennis Association – sau pentru că este primul turneu oficial de tenis pe iarbă din lume, fondat în 1877.

Celebrul cod vestimentar strict a fost adoptat abia în 1963; în 1995, condițiile de participare la campionatul de la Wimbledon au clarificat regula pentru a însemna „aproape în întregime alb” și au modificat-o în 2023 pentru a permite jucătoarelor să poarte chiloți de culoare închisă.

Recomandări

BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA
ISRAELUL REDUCE ACȚIUNILE MILITARE DIN GAZA
CONTINUĂ NEGOCIERILE PENTRU PREZIDENȚIALE
ORBAN, VIZITĂ ISTORICĂ ÎN UCRAINA
SE RĂCOREȘTE VREMEA
HAOS PE OTOPENI

În comparație, codul vestimentar al spectatorilor este mai flexibil (adică, dacă nu stați în loja regală). Cu toate acestea, spectatorii trebuie să respecte un anumit nivel de etichetă în tribune, atunci când jocul este în desfășurare, și pe terenul campionatului în general.

Jucătorii trebuie să aibă o anumită vârstă pentru a se califica la Wimbledon

Toți jucătorii, bărbați și femei, trebuie să aibă cel puțin 14 ani pentru a participa la Wimbledon. Conform manualului WTA, Un jucător care nu a împlinit încă 14 ani nu poate participa la niciun turneu profesionist de tenis”.

Regula eligibilității în funcție de vârstă” (AER) a fost introdusă pentru prima dată de Turneul Asociației de Tenis Feminin în urmă cu mai bine de două decenii pentru a preveni prăbușirea și arderea starurilor în devenire din tenis”, se explică într-un articol de pe site-ul Wimbledon.

Regula vârstei a fost adoptată în 1995 ca răspuns la Jennifer Capriati, o adolescentă fenomen din tenis care s-a luptat cu presiunea competiției la o vârstă atât de fragedă. (Coco Gauff, care, de asemenea, a apărut pe scenă la vârsta de 13 ani, este o vedetă recentă care a fost restricționată de regulă).

Regula vârstei împiedică fetele de 13 ani sau mai tinere să participe la turnee profesioniste, la Jocurile Olimpice și la Fed Cup”, se arată în articol. Jucătoarele care au 14 ani au voie să concureze, dar li se limitează numărul de turnee la care au voie să participe într-un an până când împlinesc 18 ani.

Jucătorii trebuie să poarte predominant alb pe teren

Oricât de simplu ar părea, există o serie de detalii tehnice în cadrul regulii „purtați alb” pe care concurenții care joacă la Wimbledon trebuie să o respecte. Regula se referă, de fapt, la toate hainele purtate pe terenuri, atât pentru antrenamente, cât și pentru meciuri.

Hainele în sine trebuie să fie ținute de tenis adecvate” care să fie aproape în întregime albe”, se arată pe site-ul oficial al Wimbledon. Acest lucru se aplică din punctul în care jucătorul intră în jurul terenului”. (Crema și albul închis nu sunt acceptate!)

Ornamentele colorate sunt permise pe teren

Un singur ornament de culoare în jurul decolteului și în jurul manșetelor este permis, atâta timp cât nu este mai gros de un centimetru. Orice masă solidă sau panou de culoare este interzis (indicația privind măsurile este valabilă și pentru modelele care conțin culoare).

Fustele, pantalonii scurți, pantalonii de trening, pălăriile, bentițele, brățările și șosetele trebuie să fie complet albe (ținând cont de un centimetru de margine). Acest lucru este valabil și pentru adidași și șireturi!

Articolele de lenjerie de corp care sunt vizibile sub haine trebuiau să fie complet albe în cazul transparenței sub haine transpirate; cu toate acestea, în noiembrie 2022, s-a făcut o excepție pentru jucătoare.

Jucătorii trebuie să poarte pantofi de iarbă

Din 1988, Campionatul de la Wimbledon este singurul turneu de Mare Șlem care se joacă pe iarbă, un alt element care face ca acest turneu de tenis să fie deosebit de celelalte. Prin urmare, jucătorii trebuie să poarte pantofi de iarbă (care amintesc de încălțămintea tip crampoane).

Pantofii trebuie, de asemenea, să respecte regulile de Grand Slam. Pe lângă faptul că trebuie să fie predominant albi, pantofii cu coșuri în jurul exteriorului degetelor nu sunt permiși. În plus, foșnetul din jurul degetelor trebuie să fie neted.

Spectatorii trebuie să păstreze liniștea atunci când jucătorii servesc și se mobilizează

Oricât de tentant ar fi să îți încurajezi jucătorul preferat când acesta este pe punctul de a servi, spectatorii trebuie să se abțină de la strigăte pentru a nu distrage atenția jucătorilor. Odată ce punctul a fost jucat, cei din tribune pot reacționa, în limita reaosnului.

Utilizarea oricărui comportament antisocial, agresiv, enervant (inclusiv, dar fără a se limita la a face zgomot în exces pe orice teren atunci când se joacă un meci) sau periculos, a limbajului murdar, abuziv sau rasist sau a gesturilor obscene” sunt câteva linii directoare „interzise” enumerate în Ghidul Codului de conduită de la Wimbledon.

Spectatorii trebuie să își reducă la tăcere telefoanele în apropierea terenului

Pentru a reduce și mai mult distragerea atenției, manualul oficial al deținătorilor de bilete de la Wimbledon 2024 enumeră regulile privind telefoanele mobile pe care spectatorii ar trebui să le respecte în timp ce urmăresc meciurile. Treceți telefonul pe silențios în jurul terenurilor și vă rugăm să vă asigurați că blițul este dezactivat”, se arată în manual.

Citește și