• Ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice Paris 2024 a fost una impresionantă, cu 5.000 de atleți defilând pe celebrul bulevard Champs-Elysées.
  • Un număr record de aproximativ 4.400 de sportivi din 168 de delegații vor concura la cele 22 de sporturi paralimpice.
  • Atleta de tenis în scaun cu rotile Lucy Shuker și jucătorul de baschet în scaun cu rotile Terry Bywater au purtat drapelul britanic la ceremonie.

O ceremonie de deschidere spectaculoasă a marcat începutul Jocurilor Paralimpice de la Paris 2024, sportivii defilând de-a lungul emblematicului Champs-Elysees până la Place de la Concorde, în condiții splendide, scrie BBC.

Ca și în cazul Jocurilor Olimpice, ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice a avut loc în afara unui stadion, pentru prima dată în capitala Franței. Ceremonia principală a avut loc la Place de la Concorde, într-o seară perfectă de vară, în inima orașului, după o paradă de-a lungul Avenue des Champs-Elysees de la emblematicul Arc de Triumf.

Organizatorii au estimat că vor fi prezente 65.000 de persoane, iar spectatorii vor putea urmări gratuit parada înainte de evenimentul în aer liber, la care se va plăti bilet.

Recomandări

STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI
BUCĂTĂRIA CU E-URI
CUM RĂMÂNE CU HUW?

Prima din cele 11 zile de acțiune sportivă are loc joi, Franța găzduind pentru prima dată Jocurile Paralimpice de vară. Aproximativ 4.400 de sportivi din 168 de delegații, un număr record, vor lua parte la cele 22 de sporturi paralimpice, concurând pentru un total de 549 de medalii de aur la Paris.

Tony Estanguet, Președintele comitetului de organizare Paris 2024, a declarat că Ceremonia de Deschidere reprezintă începutul „revoluției paralimpice” conduse de sportivi. Organizarea evenimentului în Place de la Concorde – cea mai mare piață din Paris – a fost concepută ca un simbol al faptului că orașul pune problema incluziunii persoanelor cu handicap în centrul societății.

În timp ce la Jocurile Olimpice sportivii s-au deplasat cu bărcile pe râul Sena, pe o ploaie torențială, la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Paralimpice a avut loc o paradă pe traseul Champs-Elysees, sub un cer auriu. Fostul înotător paralimpic francez Theo Curin a fost vedeta segmentului de deschidere, transportând sportivii într-un taxi decorat de Phryges – mascota Paris 2024 adaptată pentru Jocurile Paralimpice cu o lamă de alergare.

Prim-ministrul britanic Keir Starmer a fost prezent pentru a ura bun venit delegației ParalympicsGB într-o atmosferă de petrecere, unde sportivii au sosit pe fundalul unui soare care apunea în spatele Arcului de Triumf.

Atleta de tenis în scaun cu rotile Lucy Shuker și jucătorul de baschet în scaun cu rotile Terry Bywater, care participă la a cincea și, respectiv, a șaptea lor ediție a Jocurilor, au purtat drapelul britanic pentru ParalympicsGB după ce au fost votați ca purtători de drapel de către coechipierii lor.

După discursurile lui Estanguet și ale președintelui Comitetului Paralimpic Internațional (IPC), Andrew Parsons, președintele francez Emmanuel Macron a declarat Jocurile oficial deschise. Președintele IPC, Parsons, a declarat în perioada premergătoare Jocurilor că el crede că Parisul va oferi „cele mai spectaculoase Jocuri Paralimpice de până acum”. Două milioane de bilete au fost vândute, iar aproximativ 500.000 sunt încă disponibile.

Multe locații folosite în timpul Jocurilor Olimpice sunt din nou folosite pentru Jocurile Paralimpice, atletismul având loc la Stade de France, înotul la La Defense Arena, tenisul în scaun cu rotile la Roland Garros și para-ecuestrianul la Chateau de Versailles.

Citește și