• Ivan Patzaichin s-a născut în satul Mila 23.
  • A absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport în 1975.
  • Este cel mai medaliat bărbat din istoria României.

A murit de o boală grea, a aparatului digestiv, diagnosticat în ianuarie, cu șanse mici de vindecare. Tratamentul a funcționat o vreme, după care nu a mai funcționat. Ivan Patzaichin s-a luptat cu această boală mai mult timp, fără să o dezvăluie. Așa cum a câștigat medalia olimpică cu pagaia ruptă – a hotărât să lupte singur cu boala. Voința lui uriașă și caracterul excepțional l-au ținut în viață. Puternic și modest, în lupta lui cu boala, nu a vrut să deranjeze pe nimeni, a vrut să fie singur, așa cum a fost 71 de ani în barca vieții lui.

Legenda caiacului, Ivan Patzaichin s-a stins astăzi la vârsta de 71 de ani.

Acesta s-a născut în satul Mila 23. Locul de unde și-a început de altfel și cariera sportivă cu ajutorul unor vecini. A absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport în 1975 și a devenit membru al Clubului Sportiv Dinamo din București. În 1968, venea prima sa medalie de aur câștigată la Jocurile Olimpice din Mexic.

Patzaichin a avut parte de câte o medalie la fiecare competiție la care a participat și nu s-a oprit niciodată din urmărirea visului său. La următoarele Jocuri Olimpice, de la Munchen, acesta a suferit un accident și în primele secunde ale cursei pagaia sa a cedat.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Deși putea relua cursa cu o pagaie de rezervă, arbitrul nu l-a văzut și l-a descalificat. Acest lucru nu l-a oprit, ci din contră, Patzaichin a contestat decizia și nu a câștigat numai cursa de recalificări ci și aurul. Acest om a fost un exemplu prin perseverență și prin faptul că indiferent de ce hopuri au apărut, acestea nu l-au demoralizat. Este cel mai medaliat sportiv din istoria României cu 4 medalii de aur și 3 de argint la J.O, 9 medalii de aur, 4 de argint și 9 de bronz la campionatul mondial de canotaj și 50 de titluri naționale.

Ivan Patzaichin a fost cu siguranță o legendă care a pus România pe hartă, în lumea sportului.