• David Popovici este, la 19 ani, cel mai rapid înotător din lume în proba de 200 metri liber.
  • David încearcă la Jocurile Olimpice să obțină și aurul la proba 100 metri liber.
  • David Popovici s-a apucat de înot la 4 ani, după ce i-a fost descoperită o scolioză.

David Popovici este primul înotător din istoria României cu aur olimpic. La 19 ani, David își trece numele pe o listă selectă lângă Michael Phelps, Ian Thorpe sau Tom Dean. Cum a început totul? Și cum a reușit David cu doar două cuvinte spuse aseară să-și prezinte toată povestea și secretul unui succes unic?

Ce înseamnă Amor Fati?

David nu este recunoscut ca fiind o persoană care vorbește foarte mult. Amor Fati se poate traduce ca iubirea propriului destin. Adică să iei tot ceea ce ți se întâmplă, chiar dacă vorbim și despre lucruri negative sau suferință, să iei totul ca fiind ceva pozitiv. Sau necesar. Iar pentru David pare o filosofie de viață, o atitudine care l-a ajutat să devină cel mai bun.

Nu o dată a declarat: „Dacă eu am putut, un băiat din Titan și Pantelimon, absolut oricine poate”. Și totuși, mai sugestivă este declarația dată după medalia obținută aseară. „Mi-am tot repetat pe ultimii 75 de metri că nu am cum să mă dau bătut, adică e acum ori niciodată. Dacă nu împing acum absolut cât de tare pot și nu fac tot posibilul, nu îmi pasă dacă mor acolo, în piscină, trebuie să mă străduiesc să ating primul. Fără o astfel de mentalitate, e imposibil să devii campion”.

Recomandări

SCHOLZ SUSȚINE UCRAINA
FAMILIA PE PRIMUL LOC
NOI FUNCȚII DE LA META
SPRE STELE ȘI MAI DEPARTE
OMAGIU REGINEI
SABALENKA IA TROFEUL

Care au fost acele momente cheie pentru David, care l-au transformat în campionul de azi?

Primul a fost chiar momentul care i-a schimbat cursul vieții. Cel în care a fost dus la bazin după ce i-a fost descoperită o scolioză în fază incipientă. Pentru a nu avea probleme mai târziu, a început să înoate. Foarte importantă a fost și atitudinea părinților săi. Mihai Popovici, tatăl lui, povestește într-un interviu că nu a pus niciodată presiune pe David. Nu l-a întrebat cât de rapid a fost în vreo zi, pe ce loc a terminat o competiție, i-a luat prăjitura preferată după fiecare concurs, indiferent de locul pe care îl obținea.

Și spune Mihai Popovici că mulți copiii se pierd pe parcurs din cauza presiunii puse de părinți. David a învățat singur să lupte cu obstacolele. Iar atunci când avea doar 16 ani a pierdut podiumul la Jocurile Olimpice pentru doar 2 sutimi. Însă iată: Amor Fati. Acum a câștigat aurul olimpic la 2 sutimi.

Citește și