• Primele două echipe din toate cele șase grupe de la Euro se califică automat, alături de cele mai bune patru echipe clasate pe locul al treilea.
  • Grupa E prezintă situația neobișnuită ca toată lumea să aibă trei puncte după două meciuri.
  • Un punct va fi suficient pentru Belgia – care joacă cu Ucraina – și pentru România – care înfruntă Slovacia, pentru a se clasa mai departe.

Fiecare echipă a jucat de două ori la Euro 2024, iar trei națiuni și-au asigurat un loc în optimile de finală. Asta înseamnă că 13 din cele 16 locuri sunt încă disponibile, scrie BBC.

Primele două echipe din toate cele șase grupe se califică automat, alături de cele mai bune patru echipe clasate pe locul al treilea.

Grupa A – Germania a trecut deja

Scoția are o sarcină dificilă dacă vrea să avanseze automat ca vicecampioană. Echipa lui Steve Clark trebuie să învingă Ungaria, să se bazeze pe înfrângerea Elveției în fața Germaniei și să spere că un balans de șase goluri va pica în favoarea lor. Dar, Scoția va avansa probabil cu o victorie ca una dintre cele mai bune echipe de pe locul al treilea – indiferent de rezultatul Elveției.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ SEDIUL HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Nicio echipă nu a reușit să ajungă în fazele eliminatorii la un Euro cu 24 de echipe după ce a obținut patru puncte.

Dacă Scoția pierde ultimul meci din grupă cu Ungaria, duminică, va termina pe locul patru și va fi eliminată.

Germania a devenit prima echipă care ajunge în optimile de finală după ce a învins Ungaria cu 2-0 miercuri și va fi prima în grupă dacă va evita înfrângerea în fața Elveției în ultimul său meci.

Meciuri rămase:

Elveția – Germania (duminică, 20:00 BST)

Scoția – Ungaria (duminică, 20:00 BST)

Grupa B – Spania în optimi

Spania este calificată în optimi în calitate de câștigătoare a grupei. Italia va ajunge în optimile de finală ca vicecampioană dacă va evita înfrângerea cu Croația. Campioana în exercițiu va fi eliminată dacă pierde și Albania învinge Spania.

Albania se poate clasa pe locul doi dacă învinge Spania și Croația învinge Italia. Cu toate acestea, dacă marja de victorie a Croației este cu două goluri mai mare decât cea a Albaniei, aceasta va sări peste rivalii săi din Grupa B.

De asemenea, Croația va termina pe locul doi dacă învinge Italia, iar Albania nu învinge Spania.

Meciuri rămase:

Croația – Italia (luni, 20:00 BST)

Albania – Spania (luni, 20:00 BST)

Grupa C – Anglia mai are de lucru

Anglia trebuie să evite înfrângerea în fața Sloveniei în ultimul meci din grupă, marți, pentru a garanta calificarea în Grupa C. O victorie îi va asigura echipei lui Gareth Southgate avansarea în calitate de câștigătoare a grupei.

Dacă Danemarca nu învinge Serbia, Anglia se va califica indiferent de rezultatul cu Slovenia. Danemarca și Slovenia vor evolua automat cu victorii. Serbia va termina în primele două dacă învinge Danemarca, iar Slovenia nu învinge Anglia.

Meciuri rămase:

Anglia – Slovenia (marți, 20:00 BST)

Danemarca – Serbia (marți, 20:00 BST)

Grupa D – strâns la vârf

Primele trei echipe din Grupa D sunt despărțite de un singur punct și fiecare ar putea încheia faza grupelor pe primul, al doilea sau al treilea loc.

Olanda va termina în primele două locuri și se va califica în optimile de finală dacă va evita înfrângerea cu Austria. Franța își va asigura un loc în optimi dacă nu pierde în fața Poloniei. Austria va termina în primele două dacă învinge Olanda. Polonia a devenit prima echipă eliminată din competiție după remiza de vineri a Franței cu Olanda.

Meciuri rămase:

Olanda – Austria (marți, 17:00 BST)

Franța – Polonia (marți, 17:00 BST)

Grupa E – Toată lumea are trei puncte

Grupa E prezintă situația neobișnuită ca toată lumea să aibă trei puncte după două meciuri. Este pentru prima dată în istoria Euro când toate cele patru echipe au același număr de puncte după două meciuri.

Toate cele patru echipe știu că o victorie miercuri le va duce în ultimele 16 – dar nicio echipă nu va fi sigură de primul loc cu o victorie. Un punct va fi suficient pentru Belgia – care joacă cu Ucraina – și pentru România – care înfruntă Slovacia.

În cazul în care ambele partide se vor încheia la egalitate, atunci va fi nevoie de diferența de goluri pentru a decide cine termină pe primul loc (deoarece fiecare echipă ar avea aceleași puncte directe).

În acest scenariu, Belgia și România ar merge mai departe, iar Slovacia speră să se califice ca una dintre cele mai bune echipe de pe locul al treilea. Ucraina ar fi eliminată.

Meciuri rămase:

Ucraina – Belgia (miercuri, 17:00 BST)

Slovacia – România (miercuri, 17:00 BST)

Grupa F – Portugalia, câștigătoare de grupă

Portugalia s-a calificat în optimi în calitate de câștigătoare a grupei. Turcia se va califica în optimile de finală dacă va evita înfrângerea în fața Cehiei, indiferent de rezultatul Georgiei în fața Portugaliei.

Cehia trebuie să învingă Turcia și să spere că Georgia nu va câștiga în fața Portugaliei. În caz contrar, se va ajunge la diferența de goluri.

Georgia, debutantă la Euro, are o sarcină dificilă: trebuie să învingă Portugalia, apoi trebuie să spere că Cehia va învinge Turcia dacă vrea să se califice. În acest caz, va depinde de diferența de goluri față de cehi.

Meciuri rămase:

Republica Cehă – Turcia (miercuri, 20:00 BST)

Georgia – Portugalia (miercuri, 20:00 BST)

Cum rămâne cu echipele de pe locul al treilea?

Cele mai bune patru echipe clasate pe locul al treilea merg în optimi, iar ultimele două sunt eliminate. La Euro 2016 și 2020, toate echipele care au terminat la patru sau trei puncte, cu o diferență de goluri care nu a fost negativă, au trecut.

Citește și