- Alexis Troude, geopolitician și specialist în Balcani, a vorbit pentru Le Figaro despre cutremurul provocat de sprijinul lui Novak Djokovic pentru sârbii kosovari.
- Novak Djokovic nu a fost sancționat de autoritățile de tenis după ieșirea sa controversată de luni la Roland-Garros când a scris pe obiectivul camerei „Kosovo este inima Serbiei! Opriți violența. ”
- Situația din nordul Kosovo, la granița cu Serbia, continuă să se deterioreze de câteva luni.
Alexis Troude, geopolitician și specialist în Balcani, a vorbit pentru Le Figaro despre cutremurul provocat de sprijinul lui Novak Djokovic pentru sârbii kosovari și atașamentul său neclintit față de această regiune.
Advertisment
Novak Djokovic nu a fost sancționat de autoritățile de tenis după ieșirea sa controversată de luni la Roland-Garros când a scris pe obiectivul camerei „Kosovo este inima Serbiei! Opriți violența.” Un mesaj de pace dar și un mesaj de sprijin pentru sârbii dintr-o regiune care și-a declarat independența în 2008, niciodată recunoscută de Serbia si nici de ONU.
Djokovic wrote “Kosovo is the heart of Serbia! Stop violence” on the camera after his win today at #RG23 as tensions flare up anew in the region.
https://t.co/4gLSXg5wbo pic.twitter.com/A6ciqPX2WI— Ben Rothenberg (@BenRothenberg) May 29, 2023Recomandări
Situația din nordul Kosovo, la granița cu Serbia, continuă să se deterioreze de câteva luni. O parte a minorității sârbe nu vrea să se supună puterii centrale dominate de majoritatea albaneză. La ultimele alegeri municipale, comunitatea sârbă a refuzat să meargă la vot, dar cu o participare mai mică de 5%, alegerea candidaţilor albanezi a fost validată. Un scrutin a cărui legitimitate a fost contestată de manifestanții pro-sârbi care s-au ciocnit cu poliția locală, dar și cu forțele coaliției, inclusiv NATO (KFOR). Alexis Troude, profesor la Universitatea Melun Val de Seine din Franța și specialist în Balcani descifrează controversa lansată de sportivul cu douăzeci și două de titluri de Grand Slam.
Alexis, ce ecou a avut în Serbia afacerea mesajului lui Djokovic pentru Kosovo?
Alexis Troude – Sârbii au trăit această aventură ca pe o ușurare imensă și o bucurie foarte mare. Aceasta este o populație care se simte mereu izolată și suferă de un complex de izolare, un pic ca poporul rus. Cu această dedicație, demonstranții au avut impresia că primesc un sprijin imens de la unul dintre cei mai mari sportivi ai planetei. Controversa a fost transmisă de mass-media dar mai ales a avut un ecou considerabil pe rețelele de socializare cu melodii în cinstea jucătorului.
A măsurat Djokovic impactul pe care urma să-l aibă acest mesaj și a pregătit această dedicație?
Într-adevăr, se poate pune întrebarea de ce a folosit alfabetul chirilic. În afacerea Covid (Djokovic refuzase să se vaccineze, ceea ce îl împiedicase să joace la multe turnee), el a folosit alfabetul latin. Acest lucru demonstrează fără îndoială că a existat o reflecție matură din partea lui luni. Pe de altă parte, nu a măsurat neapărat greutatea și toate consecințele pe care aceasta le-ar putea induce. Djokovic este un personaj dintr-o bucată. Amintiți-vă, la începutul carierei, a făcut glume și a ironizat alți jucători ceea ce nu a fost întotdeauna foarte bine primit. Are un caracter foarte expansiv, jucăuș, legat fără îndoială de partea sa sârbo-latină din sud.
De câțiva ani, el a făcut și donații în favoarea copiilor sârbi din Kosovo. Alexis Troude
De ce este Djokovic atât de atașat de regiunea Kosovo și atât de îngrijorat de tensiunile de acolo?
Pentru că este leagănul familiei sale și al culturii sârbe. Prin urmare, este foarte atașat de această regiune, chiar dacă a plecat în adolescență la doisprezece ani, când tatăl său și-a vândut pizzeria pentru a-i permite să se înscrie la academia Nikola Pilic din München, Germania. De câțiva ani, el a făcut și donații în favoarea copiilor sârbi din Kosovo. De asemenea, este un om care a fost foarte traumatizat de războiul de la Belgrad, unde a crescut când NATO a bombardat marile orașe sârbe în 1999. Nu a avut nimic de-a face cu bombardamentele chirurgicale pe care le cunoaștem astăzi. Americanii au aruncat bombe timp de câteva luni pentru a distruge totul. Toate acestea l-au marcat profund și l-au împins să-și apere poporul.
Sârbii care trăiesc în Kosovo sunt considerați eroi pentru că trăiesc în teroare permanentă. Alexis Troude
Ce reprezintă pentru sârbii din Kosovo?
Este simbolul sârbilor care nu mai susțin hărțuirea din regiunea nordului Kosovo. Sârbii care trăiesc acolo sunt considerați eroi pentru că trăiesc într-o teroare constantă. Dar inevitabil are și câțiva detractori de la Djokovic. O frescă cu asemănarea lui a fost vandalizată de tinerii albanezi în urmă cu câteva luni. Au trecut cu mașina și au aruncat o cutie de vopsea. Din fericire, era doar o cutie de vopsea… Nu este neobișnuit ca delincvenții albanezi să treacă cu pistoale-mitralieră pentru a intimida populația sârbă.
În abordarea lui Djokovic, există această motivație de a spune: „Din moment ce oamenii mei suferă, sunt gata să mă sacrific pentru ei” . Alexis Troude
Djokovic vorbește des despre subiecte importante în Serbia?
Nu, pozițiile sale au început în principal după criza Covid. În abordarea lui Djokovic, există această idee de a spune: „Deoarece poporul meu suferă, sunt gata să mă jertfesc pentru ei”, în tradiția prinților sârbi care preferau să moară în cinste urcându-se la cer mai degrabă decât să trăiască în supunerea otomană. Mai mult, el a confirmat miercuri că nu regretă remarcile sale, în ciuda riscului de sancțiuni care se gândesc împotriva lui și a unei posibile excluderi din turneu.
Este naționalist așa cum este uneori caricaturat?
Da, este naționalist, dar în Franța a devenit foarte greu să folosești acest termen care are o conotație foarte negativă. În Serbia, nu se vede deloc la fel. Acasă, Djokovic este o icoană, meciurile lui sunt urmărite peste tot, în cafenele, cu familia și de către bătrâni. Este cu atât mai cunoscut faptul că acolo politicile sunt foarte proaste. Și, din moment ce nu mai există scriitori mari sau pictori mari ca odinioară, el ocupă un loc foarte important, la fel ca baschetbalistul din Denver Nikola Jokic. Popularitatea lui imensă îi împinge și pe politicieni să-l recupereze, dar nu reușesc pentru că, deocamdată, și-a dorit mereu să-și păstreze o anumită independență.
Citește și
Amnezie la concertul lui Taylor Swift. Mai mulți fani nu-și mai amintesc nimic din timpul show-ului
Partenerii noștri