• Diferența în performanța atletică e de aproximativ 10-30%, în funcție de sport.
  • O analiză a rezultatelor ultrarunningului arată că femeile sunt cu 0,6% mai rapide.
  • Cu cât distanța este mai mare în alergat, cu atât decalajul dintre sexe e mai mic.
  • Unele cercetări arată că femeile se recuperează mai repede după exerciții fizice.

De la ultrarunning la tir, în unele competiții, femeile au avantaj. Diferența de sex în performanța atletică, unde este necesară rezistența sau puterea musculară, este de aproximativ 10-30%, în funcție de eveniment sportiv.

Femeile pot depăși sau pot performa în mod similar bărbaților într-o gamă largă de evenimente competitive, de la tir sportiv la ultrarunning. În competițiile de ultrarunning, cu cât distanța este mai mare, cu atât decalajul dintre timpurile bărbaților și femeilor este mai mic.

O analiză din 2020 a rezultatelor ultrarunningului a arătat că dincolo de 314 km, femeile au fost cu 0,6% mai rapide. Mai sunt și alte avantaje: unele cercetări sugerează că femeile se recuperează mai repede după exerciții fizice, acest lucru s-ar putea datora în parte masei musculare mai scăzute și producției de putere, care afectează oboseala musculară.

Recomandări

CHILES NU SE LASĂ
„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
APA TRECE, PROBLEMELE RĂMÂN
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC

În comparație cu înotul, Sandbakk, cercetător în domeniul sportului, consideră că femeile ar putea avea un avantaj mai mic în alte sporturi de ultra-rezistență pe vreme rece, deoarece îmbrăcămintea adecvată în aceste sporturi ajută la termoreglare.

În general, există dovezi mixte cu privire la modul în care toleranța la durere a femeilor diferă de cea a bărbaților. La un nivel sportiv de elită, comparațiile sunt dificile, spune Sandbakk. Dar femeile pot avea și alte avantaje. În timp ce unele cercetări sugerează că femeile se recuperează mai repede după efort, acest lucru s-ar putea datora în parte masei lor musculare mai mici și producției de energie, care afectează oboseala musculară. De asemenea, ar putea exista o legătură cu flexibilitatea mai mare la femei și fete, ajutând la reducerea rigidității.

Citește și