• Chiles a cerut Curții Supreme Federale din Elveția să ordone TAS să reevalueze cazul.
  • A fost una dintre cele mai dramatice răsturnări de situație de la Jocurile Olimpice de vară.
  • Chiar dacă oficialii americani din domeniul gimnasticii au declarat că pot furniza dovezi video care să arate „în mod concludent” că ancheta a fost depusă la timp, Curtea de Arbitraj Sportiv a refuzat să reexamineze cazul.

Jordan Chiles, gimnasta americană a cărei medalie olimpică de bronz a fost revocată de un tribunal de arbitraj la câteva zile după finala exercițiilor la sol de la Paris, a făcut apel la cea mai înaltă instanță federală din Elveția, scrie NPR.

Jordan Chiles, din Statele Unite, concurează în timpul finalei individuale la sol a gimnasticii artistice feminine, luni, la Arena Bercy, la Jocurile Olimpice de vară din 2024. Chiles a câștigat medalia de bronz după ce o anchetă de ultim moment a constatat că judecătorii au subevaluat-o cu o zecime de punct. Sâmbătă, o curte de apel a anulat ancheta, afirmând că aceasta a venit cu patru secunde prea târziu.

A fost una dintre cele mai dramatice răsturnări de situație de la Jocurile Olimpice de vară: O ceremonie virală și istorică de decernare a medaliilor – prima dată când trei femei de culoare au urcat pe același podium într-o probă de gimnastică olimpică – a fost anulată câteva zile mai târziu, când o instanță de arbitraj a stabilit că o anchetă de ultim moment care crescuse scorul lui Chiles pe locul al treilea a fost depusă cu câteva secunde prea târziu.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Chiar dacă oficialii americani din domeniul gimnasticii au declarat că pot furniza dovezi video care să arate „în mod concludent” că ancheta a fost depusă la timp, Curtea de Arbitraj Sportiv a refuzat să reexamineze cazul. Oficialii olimpici au declarat că vor „realoca” medalia de bronz Anei Bărbosu din România, care a primit medalia în cadrul unei ceremonii desfășurate la București luna trecută.

Acum, Chiles a cerut Curții Supreme Federale din Elveția să ordone TAS să reevalueze cazul.

„Apelurile lui Jordan Chiles pun comunitatea internațională în fața unei întrebări juridice ușoare – va sta toată lumea cu mâinile în sân în timp ce o atletă olimpică care a făcut doar ceea ce trebuia este deposedată de medalia sa din cauza unei nedreptăți fundamentale într-un proces de arbitraj ad-hoc? Răspunsul la această întrebare ar trebui să fie nu”, a declarat Maurice M. Suh, consilier juridic pentru Chiles. „Fiecare parte a Jocurilor Olimpice, inclusiv procesul de arbitraj, ar trebui să reprezinte un joc corect”.

Citește și