• Biletele pentru Jocurile Paralimpice sunt populare între parizienii care au refuzat JO 2024.
  • Peste 1,75 milioane de bilete deja vândute înainte de începerea Jocurilor Paralimpice.
  • Cele mai multe bilete au fost cumpărate de francezii din regiunea Ile-de-France.

Încep Jocurile Paralimpice. La Stoke Mandeville, un neurolog german, Sir Ludwig Guttmann încerca să găsească mijlocul prin care să accelereze recuperarea pacienților paraplegici. Acești pacienți erau, cu toții, veterani din al Doilea Război Mondial și, se aflau, în scaun rulant.

Paris 2024 dă din nou întâlnire întregii lumi, la o a doua ceremonie de deschidere în afara stadioanelor – cea a primei ediţii a Jocurilor Paralimpice de vară din istorie pentru Franţa. În Place de la Concorde, miercuri seară va avea loc un spectacol grandios intitulat „Paradox”, care îşi propune să-i facă pe oameni să se gândească la unicitatea lor, dincolo de caracteristicile fizice al corpului.

Povestea Jocurilor Paralimpice

În 1952, au avut loc primele Jocuri Internaționale intitulate Stoke Mandeville. Atunci, o echipă de foști combatanți olandezi s-a alăturat britanicilor. Competiția a început să se deruleze anual.

Recomandări

E VINOVAT
A.I. VA PREZICE PANDEMIILE
VINE VREMEA RECE
ELEVII ÎNVAȚĂ CU A.I.
OLD BUT GOLD
ÎNCEPE WOMEN RALLY

Doi ani mai târziu, 14 națiuni participau la aceste Jocuri. Toți participanții erau paraplegici iar în cele mai multe dintre cazuri veneau din centre de reeducare în care responsabilii medicali au urmat exemplul medicului Ludwig Guttmann și care au inclus sportul în programele de recuperare.

În 1960, a IX-a ediție a Jocurilor Internaționale Stoke Mandeville au fost considerate ca fiind primele Jocuri Paralimpice. Ele s-au derulat la Roma, la 6 zile după ce s-au închis Jocurile Olimpice. Au participat 400 de sportivi aflați în scaun rulant, ce reprezentau 23 de națiuni. 5.000 de persoane au asistat la ceremonia de deschidere.

Anul 2000 a rămas și el în istoria Jocurilor Paralimpice.  Era a XI-a ediție a Jocurilor Paralimpice de vară, ele au avut loc la Sydney, iar în premieră comitetul de organizare a Jocurilor Paralimpice a putut beneficia de resursele Jocurilor Olimpice iar responsabilii arenelor oficiale dar și oficialii implicați în competiții au fost mobilizați pentru ambele competiții. Iar tot după acest eveniment, sportivi cu deficiențe intelectuale au fost excluși din programul viitoarelor Jocuri Paralimpice, când, s-a considerat că trebuie refăcut sistemul de evaluare a handicapului mintal al sportivilor.

Citește și