• Cel mai decorat înotător chinez, Sun Yang, a câștigat aurul la proba de 400 m liber la Campionatele Naționale de Înot din China.
  • Deși a fost acuzat de trișare în trecut și a avut o suspendare anterioară pentru utilizarea unei substanțe interzise, Sun a reușit să își păstreze medaliile, nefiind testat pozitiv. 
  • Sun Yang a exprimat dorința de a concura la Jocurile Olimpice din 2028 de la Los Angeles.

Cel mai decorat înotător chinez din toate timpurile a revenit cu victorie în bazin după ce a ispășit o interdicție controversată de patru ani, conform BBC.

Sun Yang a câștigat aurul în proba masculină de 400 m liber la Campionatele Naționale de Înot de Vară ale Chinei. Sun a fost suspendat de către Curtea de Arbitraj Sportiv (Cas) în 2020 pentru că a refuzat să furnizeze probe testerilor care i-au vizitat locuința.

Anterior, el fusese denigrat de mulți chinezi ca fiind un trișor antidoping, dar revenirea sa a fost lăudată de mass-media de stat. Aceasta survine la scurt timp după o dispută antidoping foarte mediatizată la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară, în care China a afirmat că sportivii săi sunt vizați pe nedrept.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Într-un interviu cu lacrimi în ochi acordat reporterilor la piscină, Sun, în vârstă de 32 de ani, le-a mulțumit celor apropiați pentru că l-au ajutat să se întoarcă la competiție.

„Acest lucru se datorează cu adevărat încrederii și sprijinului din partea familiei mele – asta este ceea ce m-a ținut în viață până astăzi”, a declarat el pentru South China Morning Post.

În 2012, Sun a devenit primul înotător chinez care a câștigat o medalie de aur la Jocurile Olimpice, când s-a clasat pe primul loc în probele de 400 m și 1.500 m stil liber la Londra. Patru ani mai târziu, a obținut un alt aur în proba de 200 m liber la Jocurile Olimpice de la Rio.

Dar cariera sa s-a prăbușit când oficialii antidoping i-au vizitat casa în 2018 pentru un test în afara competiției. Sun și echipa sa au declarat că testerii nu aveau acreditarea corespunzătoare și au refuzat să coopereze cu ei.

Potrivit echipei de testare, un membru al anturajului lui Sun a spart un flacon cu sângele său cu un ciocan pentru a-i împiedica să plece cu proba.

Sun – care fusese deja suspendat pentru trei luni în 2014 pentru utilizarea substanței interzise Trimetazidina (TMZ) – a negat orice abatere și a fost inițial exonerat de Fina, organismul de conducere al înotului.

Cu toate acestea, doi ani mai târziu, TAS a anulat decizia și a hotărât că Sun a refuzat să coopereze cu cei care au testat probele. El a primit o interdicție de opt ani, care a fost ulterior redusă la patru ani și trei luni în urma unui apel. Întrucât nu a fost niciodată testat pozitiv pentru nicio substanță interzisă, lui Sun i s-a permis să își păstreze toate medaliile.

Victoria sa de duminică a fost salutată pe scară largă în mass-media de stat din China, ale cărei postări pe canalele sociale au fost inundate cu comentarii pozitive.

Înotătorii chinezi au fost în centrul atenției de la Jocurile Olimpice de la Paris, după o serie de acuzații de dopaj, urmate de afirmații controversate din partea SUA conform cărora Agenția Mondială Anti-Doping (Wada) ar fi mușamalizat faptele.

Înotătorii chinezi care s-au deplasat la Paris au fost supuși unor teste antidoping de două ori mai multe decât alte națiuni, ceea ce, la rândul său, a alimentat acuzațiile privind o conspirație pentru a le perturba performanțele.

Sun insistă că va „da totul” pentru a concura pentru un loc la Jocurile Olimpice din 2028 de la Los Angeles – deși performanțele sale vor trebui să se îmbunătățească drastic.

În cursa sa de duminică nu a participat niciun concurent care a înotat la Jocurile Olimpice de la Paris, iar timpul său a fost cu aproape nouă secunde mai lent decât cel mai bun timp al său anterior, înregistrat la Londra în 2012.

„Aș fi putut face mai mult. La patru ani distanță de competiție și fără antrenament intensiv, mă simt ruginit în controlul tempoului și am nevoie de mai multe competiții”, a declarat el pentru publicația de stat China Daily.

„Dar este un început bun pentru revenirea mea și sunt mulțumit de acest rezultat”, a adăugat el.

Citește și