• Coechipierul lui Norris, Oscar Piastri a fost al treilea la Zandvoort.
  • Lewis Hamilton a fost eliminat în Q2 și retrogradat pe locul 15.
  • Charles Leclerc a fost al șaselea pentru Ferrari.

Lando Norris a făcut o treabă scurtă dintr-un tur la fel de scurt cu o execuție rafinată pentru pole position la Marele Premiu al Olandei, scrie The Guardian.

Norris de la McLaren l-a învins pe Max Verstappen de la Red Bull pe locul doi cu trei zecimi și jumătate de secundă. Britanicul a oferit un tur uluitor de precizie la care Verstappen, care s-a luptat tot weekendul pentru echilibru și încredere în mașina sa, nu a avut niciun răspuns. Nici măcar coechipierul său de la McLaren, Oscar Piastri, nu a fost pe măsură, terminând pe locul trei.

Norris are la îndemână o a doua victorie în Formula 1, dar pentru a reuși, trebuie să păstreze avansul de la început. În Spania, a obținut primul pole position al sezonului, după care și-a reproșat că nu a avut un start mai bun, ceea ce, în opinia sa, l-a costat victoria. Luna trecută, în Ungaria, tot din pole position, a avut o problemă la trecerea în treapta a doua, ceea ce l-a costat avansul în fața lui Piastri, care a continuat să câștige.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Norris a obținut prima sa victorie la GP-ul de la Miami din luna mai, dar, în ciuda faptului că a avut probabil cea mai rapidă mașină de pe grilă, de atunci nu a reușit să ia din nou steagul, din cauza unor erori minore din partea sa și a echipei.

Ultimele tururi din Q3 au fost cele care s-au dovedit decisive în calificări. După un weekend în care a plouat din când în când, pe măsură ce sesiunea avansa, circuitul a continuat să fie cauciucat și aderența s-a îmbunătățit, atingând vârful la final. Ultimul tur al lui Norris a fost un adevărat thriller, el conducându-și mașina până la marginea limitelor sale și ale circuitului cu un timp de 1min 9.673sec.

A fost de neegalat de Verstappen, care a declarat că „nu a fost niciodată în lupta pentru pole position”, Red Bull continuând să demonstreze problemele sale de echilibru, un domeniu în care se luptă în special pe circuitele cu forță de apăsare mare.

Dezamăgirea a fost uriașă și pentru Lewis Hamilton, care a fost eliminat în Q2 și a terminat pe locul 12. În ultimul său tur, Hamilton a avut un prim sector foarte slab, confruntându-se cu temperatura pneurilor, care s-a dovedit costisitoare și a pierdut trei zecimi. A fost un deficit pe care nu l-a putut depăși și a fost suficient pentru a-l scoate din top 10.

Charles Leclerc a fost al șaselea pentru Ferrari, Fernando Alonso și Lance Stroll pe locurile șapte și nouă pentru Aston Martin și Pierre Gasly pe locul 10 pentru Alpine. Carlos Sainz a fost al 11-lea pentru Ferrari, Yuki Tsunoda al 13-lea pentru RB, iar Hülkenberg și Kevin Magnussen al 14-lea și al 15-lea pentru Haas.

Logan Sargeant de la Williams a suferit un accident major în ultimele antrenamente, avariindu-și grav mașina, care a și luat foc. Echipa nu a reușit să o repare la timp și el va pleca de pe ultima poziție a grilei.

Daniel Ricciardo a fost al 15-lea pentru RB, Esteban Ocon al 16-lea pentru Alpine, Valtteri Bottas și Guanyu Zhou pe 18 și 19 pentru Sauber.

Citește și