• Novak Djokovic a fost eliminat în turul 3 de la US Open, ultimul turneu de GS al anului.
  • Câștigător a 20 de titluri de Grand Slam, Roger Federer s-a retras din tenis în 2022.
  • Djokovic a câștigat 98 de titluri ATP la simplu, inclusiv 24 de titluri de Grand Slam.

Tenisul se pare că trece într-o nouă eră. După mai bine de două decenii dominate de „Big Three”, niciunul dintre cei trei mari jucători ai tenisului nu a câştigat un trofeu de grand slam în 2024, o premieră după 2002. Federer s-a retras deja, Nadal pare și el aproape, iar Djokovic a fost eliminat și el de la ultimul grand slam al anului.

Cât sperăm să-i mai vedem pe teren, cel puțin pe Djokovici și Nadal?

Cel mai mult ar putea să rămână pe teren Novak Djokovic, care recent și-a completat palmaresul cu medalia olimpică de aur. A bătut toare recorduril ecare puteau fi bătute. A câștigat 98 de titluri ATP la simplu, inclusiv un record de 10 titluri la Australian Open și un record de 40 de turnee de nivel ATP 1000. El a fost pe locul 1 în clasamentul ATP 428 de săptămâni , în 13 ani diferiți. Deși are 37 de ani, nu se gândește serios la o retragere, chiar dacă a adus subiectul în discuție de câteva ori.

În ceea ce îl privește pe Rafael Nadal, ar trebui să ne bucărăm de fiecare meci în care il vedem jucând pentru că a spus în mai multe rânduri că 2024 ar putea fi ultimul an în care concurează, mai ales că a trecut prin multe accidentări. Însă o declarație de acum 2 săptămâni ne dă speranțe. Atunci Nadal spunea: „Voi reîncepe antrenamentele, am Laver Cup peste câteva săptămâni, dar o voi lua ușor, iar după aceea vom vedea ce e de făcut. Nu mă grăbesc să iau o decizie sau alta. Nu pot trăi zi de zi gândindu-mă când mă voi retrage, eu trăiesc în felul meu și când voi lua o decizie vom ști cu toții”.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Nadal a câștigat până acum 22 de titluri de Grand Slam, 14 dintre ele la Roland Garros, un alt record și aici. Iar în total are 86 de titluri de simplu ATP câștigate.


Iar trio-ul se incheie cu Roger Federer care s-a retras din tenisul profesionist în 2022, după o carieră impresionantă. A fost 310 săptămâni liderul ATP. A câștigat 103 titluri ATP la simplu, dintre care 20 de titluri de Grand Slam , un record de 8 titluri de simplu masculin la Wimbledon, și un record de 5 titluri la US Open.

Cine le-ar putea lua locul?

Carlos Alcaraz care a câștigat anul ăsta două din cele 4 turnee de mare șlem, respectiv, Roland Garros și Wimbledon. Are doar 21 de ani, a cucerit deja un argint olimpic și este văzut ca un urmaș al lui Nadal.

În ultimul mare turneu a anului a fost eliminat încă de la înnceput. Un al nume important e cel al italianului Jannik Sinner, care este calificat acum în sferturi la US Open. Are doar 23 de ani și deja 19 trofee ATP cucerite la simplu. Și mai e și liderul clasamentului ATP.

Și danezul Holger Rune, care la 20 de ani, reușea în august 2023 să ajungă pe locul 4 ATP.

Dacă se vor ridica cei 3 la nivelul lui Federer, Nadal și Djokovic, vom putea spune probabil după foarte mulți ani, dar așa cum a spus și Boris Becker, o fostă legndă a tenisului, fiecare generație de sportivi a adus aspecte spectaculoase….și până la urmă este tot evoluție.

Citește și