• România are nevoie de cel puțin un egal cu Slovacia pentru a ajunge în optimi la EURO 2024.
  • În grupa C, Anglia, Danemarca şi Slovenia se califică în optimi.
  • În grupa D, Austria, Franţa şi Olanda merg mai departe în optimi.

Mai sunt doar câteva ore până la meciul României împotriva Slovaciei, care va decide dacă mergem sau nu mai departe la Campionatul European. Au fost multe surprize, iar grupa României nu face excepție. Înaintea meciurilor din această seară, toate cele 4 echipe au același număr de puncte.

Cine merge în optimi și ce echipe părăsesc Campionatul European?

Aseară au fost câte două meciuri în grupele C Și D, cu rezultate cel puțin surprinzătoare. Un început bun a avut grupa C, acolo unde Danemarca și Serbia au remizat, scor 0-0. Danezii au terminat grupa cu 3 puncte, la egalitate cu Slovenia care a făcut 0-0 cu Anglia. Dar au terminat peste sloveni datorită ultimului criteriu de departajare. Deși printre suporteri l-au avut și pe Djokovic, Serbia nu a reușit să treacă in optimi după aceste rezultate și a terminat pe locul 4 cu doar 2 puncte.

În grupa D, Austria a câștigat cu Olanda, scor 3-2, și a terminat pe primul loc în grupă, cu 6 puncte. În celălalt meci, Franța a facut 1-1 cu Polonia și a terminat pe locul 2. Olandezii sunt și ei calificați, au 4 puncte și nu mai pot fi depășiți de alte două echipe de pe locul 3. Astfel, Polonia părăsește competiția cu doar un punct câștigat în cele 4 partide.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

Care sunt șansele României să se califice în optimi?

Matematic, orice este posibil. Oricine poate pierde și oricine poate câștiga, având în vedere că acum toate echipele au același număr pe puncte. Practic, după rezultatul său din seara asta, dar și din partida Belgia -Ucraina, România poate câștiga grupa, se poate califica de pe locul 2, de pe locul 3, sau în cel mai negru scenariu, ar putea să nu ajungă în optimi. Scenariul cel mai pesimist se aplică dacă Ucraina bate Belgia, iar tricolorii pierd în fața Slovaciei.

Există însă mult mai multe scenarii pozitive. Dacă România câștigă, iar Belgia pierde cu Ucraina, ne calificăm chiar de pe prima poziție a grupei. Și un egal cu Slovacia ne-ar califica în optimi, indiferent de ce se întâmplă în celălalt meci. În cazul ăsta, doar poziția de pe care se califică România se poate decide ca urmare a rezultatului Belgia – Ucraina. Iar scenariile pot continua.

Ce știm sigur este că pe stadionul din Frankfurt vor fi peste 30.000 de suporteri romani, ceea ce va însemna un alt spectacol în tribune așa cum am văzut în meciurile cu Ucraina și Belgia.

Citește și