• Sportivii din Rusia și Belarus vor concura la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 ca atleți individuali neutri (AIN).
  • Comitetul Internațional Olimpic a invitat doar 36 de sportivi ruși și 24 de sportivi belaruși, dintre care doar 15 ruși și 17 belaruși au acceptat invitațiile.
  • Sportivii AIN nu vor putea afișa steaguri sau imnuri naționale.

Există o șansă ca tabloul medaliilor de la Paris 2024 să nu fie complet. Acest lucru se datorează faptului că sportivii din Rusia și Belarus vor concura la Jocurile Olimpice în calitate de atleți individuali neutri (AIN) și, pe lângă faptul că nu li se vor permite steagurile sau imnurile naționale, aceștia nu vor fi incluși în tabelul oficial al medaliilor, conform BBC.

Rusiei și Belarusului le este interzis să trimită echipe la Jocuri ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, care a fost sprijinită de Belarus. Cu toate acestea, țările sunt invitate să trimită sportivi individuali care îndeplinesc criteriile stricte stabilite de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) cu privire la faptul dacă sportivii susțin războiul sau au legături militare.

CIO a invitat doar 36 de sportivi ruși și 24 de sportivi belaruși – dintre care doar 15 ruși și 17 belaruși au acceptat invitațiile. La Tokyo 2020, Comitetul Olimpic Rus a trimis 335 de sportivi, iar Belarus 101.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

În timp ce Rusia a declarat că nu intenționează să boicoteze Jocurile, federația sa de haltere a invocat „principiul selecției nesportive” la baza deciziei sale de a refuza invitațiile pentru 10 sportivi. Nouă dintre acești sportivi au acceptat inițial o invitație, potrivit CIO. Federația sa de judo a semnalat preocupări similare, afirmând că nu va accepta „condițiile umilitoare” și a refuzat invitația pentru cei patru sportivi ai săi, dintre care unul a acceptat inițial, conform listei CIO.

Sportivii cu pașapoarte rusești sau belaruse care au fost eligibili pentru a concura ca sportivi neutri la Paris 2024 vor participa ca AIN (Individual Neutral Athlete). Este a patra Olimpiadă consecutivă la care rușii concurează sub un acronim.

Înainte de invazia sa în Ucraina, Rusia era deja sancționată pe scena sportivă internațională pentru un scandal de dopaj sponsorizat de stat. Ultima dată când a putut concura la o Olimpiadă sub propriul steag și cu propriul imn a fost la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016.

La Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022 și la Jocurile de vară de la Tokyo 2020, rușii care au putut dovedi că sunt curați au concurat în calitate de ROC (Comitetul Olimpic Rus), în timp ce la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang 2018 au concurat în calitate de OAR (Atleții Olimpici din Rusia).

Ca ROC și OAR, ei au apărut ca grup în tabelele cu medalii. Dar ca AIN nu vor fi – în primul rând pentru că CIO nu include medaliile lor în tabelul națiunilor, dar, în orice caz, ei sunt mai degrabă indivizi decât o echipă.

Sportivii trebuiau să se califice pentru Jocuri și apoi să treacă printr-o dublă verificare – mai întâi de către federația lor sportivă internațională și apoi de către CIO, care a înființat o comisie individuală neutră de evaluare a eligibilității sportivilor (AINERP) pentru a evalua eligibilitatea în funcție de aceste condiții.

Dacă au trecut de verificări, au fost invitați de CIO să participe la Jocuri. Nu vor exista atleți AIN deoarece World Athletics a interzis accesul tuturor rușilor și bielorușilor.

Câți ruși vor participa la Jocurile Olimpice 2024?

Comitetul Internațional Olimpic a declarat anul trecut că se așteaptă la un număr maxim de 55 de ruși și 28 de bieloruși la Paris 2024, 36 și respectiv 22 fiind „scenariul cel mai probabil”. Doar 15 ruși și 17 bieloruși au acceptat invitațiile.

Acest lucru este în contrast puternic cu Tokyo 2020, unde COR a fost una dintre cele mai mari delegații cu 335 de concurenți în 30 de sporturi. Ei au terminat pe locul cinci în clasamentul pe medalii la Tokyo, cu 71 de medalii (20 de aur, 28 de argint, 23 de bronz).

Fostul număr unu mondial la tenis Daniil Medvedev este cel mai cunoscut rus care va participa.

Sub ce drapel vor concura rușii?

În cazul în care un AIN se află pe podium, steagul teal și alb cu emblema AIN va fi ridicat la ceremonia de decernare a medaliilor. Sportivii pot utiliza această emblemă pe echipamentul lor, care, în rest, trebuie să fie alb sau unicolor.

Sportivii nu pot afișa culori, steaguri sau embleme rusești sau belaruse, iar acestea sunt, de asemenea, interzise în locurile de desfășurare.

La ceremoniile de decernare a medaliilor de la Paris 2024 nu se vor auzi imnurile naționale ale Rusiei sau Belarusului. Dacă un AIN câștigă aurul, atunci va fi interpretat un imn scris special, fără versuri.

Niciun oficial guvernamental sau de stat rus sau bielorus nu a fost invitat sau acreditat la aceste Jocuri Olimpice. Președintele rus Vladimir Putin a declarat anul trecut că, deși este în favoarea participării rușilor la Jocuri, este necesară o evaluare suplimentară a ceea ce ar însemna statutul neutru pentru sportivii țării sale.

Citește și