• Simone Biles a câștigat titlul olimpic all-around la Paris 2024, consolidându-și locul în fruntea gimnasticii.
  • Biles, în vârstă de 27 de ani, este prima gimnastă care a câștigat titluri olimpice consecutive la toate probele.
  • Cu această victorie, Biles și-a extins palmaresul impresionant, ajungând la 39 de medalii olimpice și mondiale.

Simone Biles a câștigat titlul de gimnastă all-around pentru al doilea său aur olimpic la Paris și al șaselea în total, consolidându-și locul înapoi în fruntea sportului său, conform BBC.

Americanca, care a câștigat titlul la Rio 2016 și a fost favorită la Tokyo 2020 înainte de a se retrage, a devenit cea mai vârstnică câștigătoare după 72 de ani în fața unei alte mulțimi pline de celebrități.

Brazilianca Rebeca Andrade a cucerit argintul la Bercy Arena, iar campioana în exercițiu Sunisa Lee a obținut bronzul.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
FLUIER DE START
NEW LOOK, NEW YOU
CU BEBE LA SPA

În vârstă de 27 de ani, Biles este prima gimnastă care a câștigat titluri olimpice consecutive la toate probele – o demonstrație a longevității sale într-un sport epuizant, dominat în mod tradițional de adolescenți.

Ultimele 12 campioane olimpice feminine au fost adolescente și chiar și ultima non-adolescentă, Ludmilla Tourischeva, împlinise 20 de ani cu doar câteva săptămâni înainte de a câștiga în 1972.

Cum a câștigat Biles ultimul său aur

Intenția lui Biles a fost clară încă de la începutul sesiunii de joi. A început cu săritura „Biles II” – cea mai grea din gimnastica feminină – s-a dovedit o decizie bună, deoarece avea nevoie de un plus de puncte atunci când a făcut o greșeală neobișnuită la barele inegale.

Cu un avans de 0,166 în ultima rotație la sol, Biles a fost ultima care a executat și a oferit o demonstrație impecabilă a unora dintre cele mai bune abilități ale sale, obținând un total de 59,131. Asta înseamnă că a terminat cu un avans confortabil de 1,199 în fața lui Andrade, care nu a putut decât să aplaude și să se bucure de ceea ce a făcut rivala ei, la fel ca toți ceilalți din arena plină.

Biles a declarat că nu ține cont de statisticile sale; în schimb, a spus că este vorba despre a merge acolo și a face ceea ce îi place.

Deși a renunțat la Tokyo 2020 după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate, Biles era deja cea mai decorată gimnastă la Jocurile de la Paris. Numărul ei de medalii mondiale și olimpice se ridica la 37 – și acum a ajuns la 39, cu șanse de a adăuga la aceasta în finalele de la sol, bârnă și sărituri în zilele următoare.

Cu aurul pe echipe de marți, care a dus-o la opt medalii olimpice, ea a depășit-o pe Shannon Miller ca cea mai decorată gimnastă olimpică americană. Biles deține, de asemenea, recordul pentru cele mai multe titluri mondiale feminine all-around (șase) și cele mai multe medalii la Campionatele Mondiale (30).

Citește și