• Un fost soldat Gurkha care și-a pierdut ambele picioare în Afganistan, a ajuns pe vârful Everest.
  • Veteranul a fost nevoit să aibă picioare protetice special concepute pentru a face față gheții și zăpezii.
  • Inițial, veteranul plănuia să escaladeze Everestul în 2018, dar persoanelor cu membrele amputate li s-a interzis să urce pe munte.

Hari Budha Magar, în vârstă de 43 de ani, a devenit prima persoană cu ambele membre inferioare amputate care a ajuns pe cel mai înalt munte din lume, spune Independent. Veteranul a ajuns pe Everest pe 17 aprilie, la exact 13 ani de când picioarele sale au fost distruse de un dispozitiv exploziv improvizat în Afganistan, în 2010. A trebuit să aștepte până pe 19 mai pentru a ajunge pe vârf și a fost nevoit să petreacă 18 zile așteptând în tabăra de bază de pe Everest ca vremea să se însenineze.

În timp ce urcau, veteranul și echipajul său s-au confruntat cu condiții de îngheț. Chiar și atunci când condițiile erau sigure pentru a ajunge pe vârf, vremea nefavorabilă a făcut ca ochelarii de protecție și masca de oxigen să înghețe.

Sursă: Independent

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

El a declarat: „Toate vestele mele erau complet înghețate. Totul era înghețat. Chiar și apa pe care am transportat-o în termos era de asemenea înghețată și nu am putut să bem”. El a continuat: „Când am coborât, am rămas fără oxigen.”

Budha Magar și-a dorit pentru prima dată să urce pe munte când mergea la școală. Veteranul a crezut că viața sa a fost „complet terminată” după ce și-a pierdut partea inferioară a picioarelor. A susținut: „Am crescut în Nepal, până la vârsta de 19 ani, și am văzut cum erau tratate persoanele cu dizabilități în acele sate îndepărtate. Mulți oameni încă mai cred că handicapul este un păcat al vieții anterioare și că ești povara pământului. Și eu am crezut acest lucru, pentru că asta am văzut. Așa am crescut”.

Inițial, veteranul plănuia să escaladeze Everestul în 2018, dar persoanelor cu membrele amputate și orbilor li s-a interzis să urce pe munte în încercarea de a reduce numărul de alpiniști care mor pe vârf. Veteranul a ajutat la campania pentru ca interdicția să fie eliminată, astfel încât să poată încerca să ajungă pe vârf.

Pentru a duce la bun sfârșit provocarea, veteranul a trebuit să obțină picioare protetice special concepute pentru a face față gheții și zăpezii, pe care le descrie ca fiind „picioarele de păianjen”. El a spus: „Când mă cațăr, folosesc picioare diferite și am instalat șosete de încălzire pentru a face căldură, astfel încât să nu mai pierd alte membre, pentru că nu-mi pot permite să pierd mai multe. Urc doar câte o treaptă pe rând.”

Citește și: