- Oamenii de știință japonezi observă pentru prima dată archaea Asgard, microbii ai căror strămoși au fost pionierii apariției animalelor și plantelor în urmă cu 2 miliarde de ani.
- Toate ființele vii pe care le putem vedea cu ochiul liber sunt alcătuite din aceleași elemente constitutive: celule complexe cu organite interne numite eucariote.
- O persoană este o colecție de 30 de trilioane de celule eucariote care cooperează între ele pentru un scop comun. Toate plantele, animalele și ciupercile sunt eucariote.
Oamenii de știință japonezi observă pentru prima dată archaea Asgard, microbii ai căror strămoși au fost pionierii apariției animalelor și plantelor în urmă cu 2 miliarde de ani, relatează El Pais.
După aproape 15 ani de muncă, oamenii de știință japonezi au reușit pentru prima dată să găsească archaea Asgard, organismul misterios care ar putea explica originea tuturor formelor de viață complexe de pe Pământ, inclusiv a oamenilor.
Advertisment
Toate ființele vii pe care le putem vedea cu ochiul liber sunt alcătuite din aceleași elemente constitutive: celule complexe cu organite interne numite eucariote. O persoană este o colecție de 30 de trilioane de celule eucariote care cooperează între ele pentru un scop comun. Toate plantele, animalele și ciupercile sunt eucariote.
Pe Pământ există alte două domenii majore ale vieții, bacteriile și archaea. Acestea din urmă, mai primitive, fără organite interne, reprezintă domeniul cel mai misterios și mai interesant, deoarece de câțiva ani se crede că, în urmă cu aproximativ 2 miliarde de ani, un arheon a înghițit un alt microb, l-a asimilat și s-a transformat în prima celulă complexă. A fost primul pas spre noi și încă nu știm cum s-a întâmplat.
Recomandări
În 2015, oamenii de știință scandinavi care cercetau adâncurile oceanului au descoperit archaea lui Loki, pe care au numit-o după zeul nordic. Aveau doar ADN-ul lor, deoarece era imposibil să izoleze și să reproducă în laborator acești microbi, care trăiesc la peste 3.000 de metri sub apă. Genele lor indicau că aceste archaea erau cele mai apropiate rude ale tuturor eucariotelor și că aveau gene esențiale pentru a îndeplini funcțiile de bază ale vieții eucariote, deși, teoretic, nu aveau nevoie de ele.
Strămoșul eucariotelor a fost un arheon asemănător lui Asgard
În 2006, echipa lui Hiroyuki Imachi de la Institutul de Științe și Tehnologie a Pământului și Marine din Japonia a extras sedimente marine din fosa Nankai, în largul coastei sudice a insulei principale a Japoniei. Era un habitat la 2.500 de metri adâncime, la două grade Celsius, în întuneric total, un teritoriu mai ostil și mai necunoscut decât suprafața lui Marte. Când oamenii de știință au analizat probele, și-au dat seama că acestea conțineau archaea asgardiană. Era în puterea lor să fie primii care să înmulțească și să observe una dintre aceste creaturi în viață.
Conform teoriei lor, publicată în revista Nature, strămoșul eucariotelor a fost un arheon asemănător lui Asgard. Viața complexă a apărut în urma a ceea ce ei numesc cele trei „E”. Mai întâi, arheea a prins o bacterie cu tentaculele sale, apoi a înghițit-o și, în cele din urmă, a endogenizat-o, adică a stabilit cu ea o relație de cooperare pentru schimbul de nutrienți, cunoscută sub numele de sintrofie. Bacteria, până atunci un organism independent, s-a transformat într-o mitocondrie, un organit pentru a furniza energie gazdei sale. Imachi a dat un nou nume organismelor pe care le-a scos din fosa Nankai: Prometheoarchaeum syntrophicum, după ființa mitologică care a furat focul – energia – de la zei pentru a-l oferi oamenilor. Două miliarde de ani mai târziu, mitocondriile sunt încă prezente în toate celulele eucariote cu aceeași funcție. Originea vieții complexe a fost cooperarea.
„Nimeni nu se poate întoarce cu 2 miliarde de ani în urmă și să vadă exact ce s-a întâmplat, dar putem emite o ipoteză despre modul în care eucariotele au apărut din microbi și am făcut acest lucru datorită primei culturi vii a acestor archaea și a cunoștințelor anterioare pe care le aveam despre originea eucariotelor”, explică Imachi.
Partenerii noștri