• A23a, cel mai mare aisberg din lume, este blocat într-o coloană Taylor în jurul unui vârtej oceanic și rămâne static în nordul Antarcticii.
  • A fost eliberat în 1986 și a fost o „insula de gheață” timp de 30 de ani înainte de a începe să se miște în 2020.
  • Coloana Taylor, un fenomen descris de Sir G.I. Taylor, a prins aisbergul în mișcare de rotație, împiedicându-l să se deplaseze.

Ceva remarcabil s-a întâmplat cu A23a, cel mai mare aisberg din lume. De luni de zile se învârte la fața locului chiar la nord de Antarctica, când într-adevăr ar trebui să alerge împreună cu cel mai puternic curent oceanic de pe Pământ, scrie BBC.

Oamenii de știință spun că blocul înghețat, care este de peste două ori mai mare decât Greater London, a fost capturat deasupra unui uriaș cilindru rotativ de apă. Este un fenomen pe care oceanografii îl numesc o coloană Taylor – și este posibil ca A23a să nu scape de închisoare ani de zile.

„De obicei, te gândești la aisbergurile ca fiind lucruri trecătoare; se fragmentează și se topesc. Dar nu acesta”, a observat expertul polar Mark Brandon.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

„A23a este aisbergul care pur și simplu refuză să moară”, a declarat cercetătorul Open University pentru BBC News.

Longevitatea bergului este bine documentată. S-a eliberat de coasta Antarcticii în 1986, dar apoi aproape imediat a rămas blocat în noroiul de fund al Mării Weddell. Timp de trei decenii a fost o „insula de gheață” statică. Nu s-a clintit. Abia în 2020 s-a reluat și a început să se deplaseze din nou în derivă, la început încet, apoi să se încarce spre nord, spre aer și ape mai calde.

La începutul lunii aprilie a acestui an, A23a a pășit în Curentul Circumpolar Antarctic (ACC) – un mare naut care mișcă de o sută de ori mai multă apă în jurul globului decât toate râurile Pământului la un loc. Acest lucru a fost menit să pună amplificatoare pe bergul de aproape trilioane de tone, aruncându-l în Atlanticul de Sud și o uitare sigură.

În schimb, A23a nu a mers nicăieri. Rămâne pe loc chiar la nord de Insulele Orkney de Sud, întorcându-se în sens invers acelor de ceasornic cu aproximativ 15 grade pe zi. Și atâta timp cât va face acest lucru, decăderea și eventuala dispariție vor fi amânate.

A23a nu s-a împământat din nou; există cel puțin o mie de metri de apă între partea inferioară și fundul mării. A fost oprit de un tip de vârtej descris pentru prima dată în anii 1920 de un fizician strălucit, Sir G.I. (Geoffrey Ingram) Taylor.
Academicul de la Cambridge a fost un pionier în domeniul dinamicii fluidelor și chiar a fost introdus în Proiectul Manhattan pentru a modela stabilitatea probabilă a primului test de bombă atomică din lume.

Profesorul Taylor a arătat cum un curent care întâlnește o obstrucție pe fundul mării se poate separa – în circumstanțe potrivite – în două fluxuri distincte, generând o masă de apă în rotație la adâncime între ele. În acest caz, obstrucția este o denivelare de 100 km pe fundul oceanului cunoscut sub numele de Pirie Bank. Vortexul se află deasupra malului, iar deocamdată A23a este prizonierul său.

„Oceanul este plin de surprize, iar această caracteristică dinamică este una dintre cele mai drăguțe pe care le veți vedea vreodată”, a spus profesorul Mike Meredith de la British Antarctic Survey.

„Coloanele Taylor se pot forma și în aer; le vedeți în mișcarea norilor deasupra munților. Ele pot avea doar câțiva centimetri diametru într-un rezervor de laborator experimental sau absolut enorme, ca în acest caz în care coloana are o palmă uriașă a aisbergului. bate în mijlocul ei.”

Cât timp ar putea continua A23a să-și efectueze rutina de rotiță? Cine știe, dar când profesorul Meredith a plasat o geamandură științifică într-o coloană Taylor deasupra unei alte denivelări la est de Pirie Bank, instrumentul plutitor încă se rotea pe loc patru ani mai târziu.

A23a este o ilustrare perfectă încă o dată a importanței înțelegerii formei fundului mării. Munții submarini, canioanele și versanții au o influență profundă asupra direcției și amestecării apelor și asupra distribuției nutrienților care conduc activitatea biologică în ocean. Și această influență se extinde și asupra sistemului climatic: mișcarea în masă a apei este cea care ajută la dispersarea energiei termice pe tot globul.

Comportamentul lui A23a poate fi explicat deoarece fundul oceanului la nord de South Orkney este destul de bine supravegheat.

Nu este cazul pentru mare parte din restul lumii. În prezent, doar un sfert din fundul mării Pământului a fost cartografiat la cel mai bun standard modern.

Citește și