• Ca și cănd ai avea o pungă de gheață legată de piept – așa descriu unii experiența de a face o plimbare pe vreme rece atunci când ai implanturi mamare.
  • În fiecare an, 2 milioane de persoane din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer de sân, iar tratamentul implică adesea extirparea a cel puțin unui sân.
  • Acum, o mână de startup-uri vor să schimbe acest lucru, înarmate cu implanturi tipărite 3D care cresc țesut mamar nou înainte de a se descompune fără urmă.

Ca și cănd ai avea o pungă de gheață legată de piept – așa descriu unele persoane experiența de a face o plimbare pe vreme rece atunci când ai implanturi mamare. Siliconul ajunge lent la temperatura corpului doar după ce a ieșit din frig, astfel încât acea senzație de gheață poate persista ore întregi.

Pe lângă faptul că este inconfortabil, pentru supraviețuitoarele cancerului la sân poate fi o amintire nedorită a unei boli pe care ar prefera să o lase în urmă.

În fiecare an, 2 milioane de persoane din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer de sân, iar tratamentul implică adesea extirparea a cel puțin unui sân. Însă majoritatea aleg să nu-și reconstruiască sânii; în Marea Britanie, procentul este de numai 30%, conform The Guardian.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Acum, o mână de startup-uri vor să schimbe acest lucru, înarmate cu implanturi tipărite 3D care cresc țesut mamar nou înainte de a se descompune fără urmă. „Întregul implant este complet degradabil”, spune Julien Payen, CEO al startup-ului Lattice Medical, „astfel încât după 18 luni nu mai aveți niciun produs în organism”.

Aceasta ar putea însemna sfârșitul nu numai al sânilor reci, ci și al ratelor ridicate de complicații și al intervențiilor chirurgicale lungi asociate cu reconstrucția mamară convențională. Primul test pe oameni al unui astfel de implant, Mattisse, de la Lattice Medical, este programat să înceapă pe 11 iulie în Georgia. În curând vor urma și altele.

„Ne așteptăm să începem testele clinice peste doi ani”, spune Sophie Brac de la Perrière, CEO al unui alt start-up, Healshape.

Implant moale din hidrogel sau biopolimer degradabil

Acest lucru poate fi realizat în diferite moduri. Healshape folosește un hidrogel pentru a imprima în 3D un implant moale care va fi colonizat încet de celulele adipoase proprii ale persoanei, lotul inițial fiind injectat, în timp ce implantul dispare în decurs de șase până la nouă luni.

Compania CollPlant dezvoltă ceva similar folosind un bioinchizitor special de colagen, extras din frunze de tutun pe care l-a modificat genetic pentru a produce colagen uman. „Cred că va schimba opinia multor pacienți”, spune directorul general, Yehiel Tal.

Lattice Medical are o abordare diferită. Implantul său este o cușcă tipărită în 3D, realizată dintr-un biopolimer degradabil, în care învelesc un mic lambou de sub zona sânului. Acest lambou crește apoi pentru a umple cușca cu țesut adipos, în timp ce cușca însăși este absorbită de organism, lăsând în cele din urmă un sân regenerat în locul său.

Regenerarea sânilor cu ajutorul unei cuști s-a dovedit a funcționa la oameni înainte, într-un studiu din 2016. Cu toate acestea, a funcționat doar la una din cinci femei, iar cuștile nu erau degradabile.

Andrea O’Connor de la Universitatea din Melbourne, Australia, care a condus echipa de ingineri a studiului, speră că noul studiu va aborda problemele ridicate în primul – de exemplu, faptul că răspunsurile pacienților pot varia foarte mult. Lattice Medical spune că această carcasă reprezintă o îmbunătățire, deoarece baza plată și porii mai mari ajută țesutul să crească.

Foto: Captură video Lattice

Companiile spun că nu va fi o problemă cu noile implanturi, deoarece acestea sunt special concepute pentru a fi ușor de pus. Operația pe lambou poate dura între trei și 12 ore, în funcție de lambou, dar introducerea implantului Lattice Medical, de exemplu, durează doar o oră și 15 minute.

Această accesibilitate va fi, fără îndoială, crucială pentru a transforma noile implanturi dintr-o tehnologie grozavă în ceva cu impact real.