• Anul 2024 va fi dominat de o serie de misiuni lunare, al căror punct culminant este misiunea Artemis 2.
  • Obiectivul va fi trimiterea unei capsule Orion cu echipaj în jurul Lunii.
  • Cu câțiva ani întârziere, o capsulă Boeing CST-Starliner care transportă echipajul este de așteptat să zboare în sfârșit în aprilie.

Anul 2024 va fi dominat de o serie de misiuni lunare, al căror punct culminant este misiunea Artemis 2. Obiectivul va fi trimiterea unei capsule Orion cu echipaj în jurul Lunii. Cei patru astronauți de la bord se vor întoarce apoi pe Pământ, pregătindu-se astfel pentru întoarcerea oamenilor pe solul lunar, care va avea loc ca parte a misiunii Artemis 3, relatează Sciencepost.

Trei misiuni lunare Mașini intuitive

Misiunea Intuitive Machines 1 (IM-1), programată pentru lansare pe 12 ianuarie 2024, are ca scop desfășurarea landerului Nova-C în craterul Malapert A, situat în apropierea polului sud lunar. Este un lander lunar comercial conceput în special pentru a transporta instrumente sponsorizate de NASA ca parte a programului CLPS (Commercial Lunar Payload Services) al agenției spațiale americane.

Intuitive Machines plănuiește, de asemenea, încă două misiuni lunare pentru anul viitor. Misiunea IM-2, care va avea loc probabil la începutul anului 2024, urmărește să plaseze Nova-C lângă craterul Shackleton, în regiunea polului sud al Lunii. Va demonstra posibilitatea utilizării resurselor locale.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

A treia misiune a Intuitive Machines, IM-3, este planificată să livreze mai multe sarcini utile în regiunea lunară Reiner Gamma. Acesta va include patru încărcături utile NASA și roverul Lunar Vertex. Scopul său va fi să efectueze investigații științifice în timp ce se testează tehnologii avansate pentru viitoarele explorări lunare.

Landerul lunar Peregrine al Astrobotic

Peregrine 1, un lander dezvoltat de compania Astrobotic, programat să se lanseze pe 24 decembrie 2023, va încerca o aterizare în Sinus Viscositatis 32 de zile mai târziu.

Această misiune integrează și programul CLPS al NASA. Printre diferitele sarcini utile ale landerului se numără o matrice de retroreflectori laser pentru măsurători precise de distanță și un sistem de spectrometru cu neutroni pentru analiza compoziției regolitului lunar.

Astrobotic plănuiește și o a doua călătorie pe Lună în 2024, numită Griffin Mission 1. Acest proiect, programat să fie lansat în noiembrie, își propune să livreze roverul VIPER al NASA la suprafață în regiunea polară de sud a Lunii.

Comparabil ca dimensiune cu un cărucior de golf, VIPER va explora regiunea din apropierea craterului Nobile timp de 100 de zile, analizând regolitul pentru prezența gheții de apă și a substanțelor volatile folosind un burghiu și un spectrometru.

Misiunea chineză Chang’e-6

Misiunea chineză Chang’e-6, a cărei lansare ar putea avea loc în mai 2024, are obiectivul istoric de a colecta primele mostre lunare din partea întunecatã a Lunii.

În plus, misiunea va transporta încărcături utile internaționale, cum ar fi instrumentul francez DORN pentru a studia degajarea radonului, NILS suedez pentru a detecta ioni negativi pe suprafața lunii și ICECUBE-Q cubesat din Pakistan.

Firefly Aerospace Blue Ghost Misiunea 1

Misiunea Blue Ghost 1 a lui Firefly Aerospace, programată pentru a doua jumătate a anului 2024, își propune să livreze pe Lună o varietate de încărcături utile (dintre care zece sunt sponsorizate de NASA) ca parte a inițiativei CLPS.

Landerul Blue Ghost al companiei din Texas va ajunge la Mare Crisium pentru a studia regolitul lunar, precum și caracteristicile geofizice distincte ale satelitului nostru. Datele colectate vor ajuta la aprofundarea înțelegerii noastre despre Luni și vor oferi informații despre efectele vremii spațiale pe Pământ.

ispace Hakuto-R Misiunea 2

Misiunea Hakuto-R 2, programată pentru sfârșitul anului 2024, marchează a doua încercare de aterizare lunară de către ispace, care a invatat din eșecul primei sale misiuni din aprilie 2023, în timpul căreia landerul lunar s-a prăbușit în timpul unei încercări de aterizare. Obiectivul principal al acestei noi misiuni va fi desfășurarea unui micro-rover conceput să reziste în condițiile dure ale Lunii.

Boeing CST-Starliner

Anul viitor va avea loc și o serie de noi teste și lansări inaugurale.

Cu câțiva ani întârziere, o capsulă Boeing CST-Starliner care transportă echipajul este de așteptat să zboare în sfârșit în aprilie. Acesta va viza Stația Spațială Internațională (ISS) cu astronauții Butch Wilmore și Suni Williams la bord.

Obiectivul acestui zbor va fi acela de a demonstra capacitățile operaționale ale Starliner și de a confirma fiabilitatea acestuia pentru viitoarele misiuni orbitale cu echipaj.

Alte misiuni promițătoare

Prima lansare a noii rachete europene, Ariane 6, este programată între 15 iunie și 31 iulie. Deși o recentă repetiție de lansare a avut succes, mai rămân teste suplimentare înainte de zborul inaugural.

La rândul său, Blue Origin speră să-și lanseze racheta New Glenn în august, ceea ce ar marca un progres major în capacitățile sale de lansare orbitală.

În domeniul explorării planetare, misiunile către Venus (Venus Life Finder de la Rocket Lab) și Mercur (Bepi-Colombo) vor oferi oportunități unice de a studia aceste planete. Alte proiecte promițătoare sunt de așteptat să se concretizeze, inclusiv misiunea Hera a ESA, planificată pentru octombrie, care va revizui asteroidul Didymos pentru a studia impactul DART asupra asteroidului Dimorphos.

Pe orbita joasă a Pământului, misiunea Axiom 3 (Ax-3) programată pentru ianuarie 2024, condusă de Axiom Space, va transporta primul echipaj european pe ISS, ilustrând colaborarea tot mai mare dintre companiile private și agențiile guvernamentale în explorarea spațiului.

În cele din urmă, SpaceX va continua să-și instaleze sateliții Starlink pe orbită și să dezvolte megaracheta Starship. Compania plănuiește mai multe misiuni demonstrative pe parcursul anului.

Citește și