• Astăzi, întreaga planetă celebrează „Astronomy Day – Ziua Internațională a Astronomiei”.
  • SARM te invită în Piața Tricolorului din Târgoviște unde vor fi instalate telescoape.
  • Doug Berger, președinte al Asociației Astronomice din California, a inițiat această zi.
  • Inițial, ziua a fost sărbătorită prin instalarea de telescoape în locații urbane.

Astăzi este Ziua Internațională a Astronomiei, o știință naturală care a fost mereu prezentă în istoria omenirii. Strămoșii noștri priveau cerul nopții, plini de curiozitate cu privire la ceea ce se afla dincolo
de planeta noastră cu aceeași fervoare ca și noi.

La ce întrebări ne-a răspuns astronomia de-a lungul timpului?

„Astronomia este cea mai veche știință și a început într-adevăr de când omul s-a uitat spre cer și a încercat să-și imagineze ce e dincolo de Pământ. Problemă a fost că acum vreo 2000 și ceva de ani s-a inventat ceea ce se numește și astăzi Astrologia și asta ne-a ținut pe loc, pentru că ne-am imaginat noi oamenii că toți vedem pe cer se transpune pe Pământ. Ei bine nu-i așa știința care s-a dezvoltat odată cu primul telescop și primul telescop îndreptat spre cer, cel al lui Galileo Galilei de la 1700 încoace ne arată realitatea. Tehnologia s-a dezvoltat pentru că la un moment dat oamenii au zis: „hai să facem și să testăm lucruri”. Este important de menționat acest lucru”, a susținut Cătălin Beldea, astronom și organizator al festivalului Astro Fest.

Ce vom vedea la acest eveniment?

„AstroFest se face din 2013 în București, a crescut destul de mult, iar acum l-a mutat în parcul Crângași. Vă invităm aici! Sunt tot felul de stand-uri care se ocupă nu neapărat de astronomie, ci de științe în general. Avem roboți, avem drone, avem fizica pământului, explicăm cutremure și de pe Pământ, și de pe lună. Avem la scenă tot felul de prezentări despre astronomie și despre alte lucruri interesante din știință, iar mai pe seară când se lasă întunericul putem privit cerul prin vreo 20 de telescoape. În momentul acesta la Astro Fest sunt cele mai mari 3 telescoape portabile din țară”, a declarat Cătălin Beldea pentru Aleph News.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

Citește și