Asteroidul 2024 ON se apropie astăzi de Pământ. Cât de vizibil și cât de periculos este acesta

NASA a emis o alertă pentru un asteroid de dimensiunea unui stadion care urmează să se apropie astăzi de Pământ, conform The Independent.

Asteroidul 2024 ON măsoară 290 de metri în diametru și va ajunge la o rază de 1 milion de km de Pământ, potrivit Laboratorului de Propulsie cu Reacție al aAgenției Spațiale Americane.

Roca spațială a trecut ultima dată pe lângă Pământ în 2013 și va reveni în 2035, conform datelor NASA.

Obiectul a fost observat pentru prima dată de programul de observare a obiectelor din apropierea Pământului (NEO) al NASA, care utilizează observatoare din întreaga lume pentru a detecta NEO nedescoperiți. Acesta este urmărit de Virtual Telescope Project, care a capturat asteroidul „potențial periculos” pe 9 septembrie, călătorind cu aproximativ 40.000 de kilometri pe oră.

Atingând o distanță minimă de 2,6 ori mai mare decât distanța medie lunară, 2024 ON nu prezintă niciun risc pentru Pământ pe traiectoria sa actuală, cu toate acestea, chiar și o mică abatere ar putea avea consecințe majore.

Dimensiunea masivă a asteroidului îl face cu 99% mai mare decât orice alt obiect din apropierea Pământului, dar nu va trece suficient de aproape pentru a-l vedea fără telescop.

În aceeași zi cu cea mai apropiată apropiere de Pământ, observatorii cerului vor putea, în schimb, să vadă o eclipsă de Lună parțială rară care coincide cu o Lună plină de supralună. Spectacolul celest va fi vizibil în toată Europa și Africa, cu vizionari posibile și în anumite părți din America de Nord și de Sud, precum și în Asia.

Mai târziu în cursul lunii, un asteroid mai mic va deveni o „mini-lună” temporară, pe măsură ce este tras pe orbită în jurul Pământului timp de două luni. Asteroidul PT5 din 2024 măsoară doar 10 metri diametru, potrivit unui nou studiu publicat în revista științifică Research Notes of the AAS, și a făcut odată parte din Lună.

Acesta va rămâne pe orbita Pământului din 29 septembrie până pe 25 noiembrie, potrivit studiului.

Exit mobile version