• Cercetătorii au avertizat că multe spații din ISS au fost improvizate.
  • ISS e cea mai mare structură pusă vreodată pe orbită.
  • Zona de exerciții din ISS a devenit un depozit de produse personale.

S-a ales praful… și de disciplina din Rocket Science! E avertismentul unei echipe de arheologi din Australia care a lansat primul proiect de arheologie spaițială. Cercetătorii au analizat Stația Spațială Internațională ca să înțeleagă cum se adaptează astronauții la viața în spațiu. Rezultatul – i-a uimit și pe ei. Din sutele de poze analizate au ajuns la concluzia că astronauții folosesc fiecare spațiu din stație – de capul lor, scrie ABC.

Un astronaut a transformat zona de exerciții – într-un depozit cu produse de îngrijire personală. Iar o zonă de mentenanță, peretele pe care astronauții ar fi trebuit să lucreze – e folosit tot pentru depozitare. Asta ar putea pune în pericol siguranța celor de pe stație – în cazuri de urgență.

„Design-ul interior” e ultima problemă a celor doi astronați care au mers în spațiu pentru câteva zile – dar au rămas blocați acolo două luni. Asta după ce nava spațială Boeing Starliner a identificat probleme tehnice. Astronauții Barry și Sunita, de 61 și 58 de ani, nu știu încă dacă de Crăciun vor fi reveni cu picioarele pe pământ sau rămân printre stele.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Până atunci, NASA e pe urmele lor. A amânat orice misiune spațială care era planificată până-n septembrie. Acum, principala misiune e să-i întoarcă înapoi pe cei doi. Zborul a fost unul „pilot” – menit să vadă cum funcţionează noua navă – înainte de a fi folosită regulat. După cum vedem – nu prea funcționează.

Citește și