• Astronomii au declarat că astfel de evenimente sunt rare, dar nu s-a mai văzut nimic de o asemenea amploare până acum.
  • Potrivit studiului, explozia propriu-zisă a avut loc la aproape opt miliarde de ani lumină distanță.
  • Anul trecut, astronomii au fost martorii celei mai strălucitoare explozii înregistrate vreodată.

Astronomii au descoperit cea mai mare explozie cosmică la care s-a asistat vreodată – și a durat mai mult de trei ani. Se crede că explozia, cunoscută sub numele de AT2021lwx, a avut loc ca urmare a faptului că un nor imens de gaz – de mii de ori mai mare decât Soarele – a fost trimis într-o gaură neagră după ce a ieșit de pe orbita sa, scrie Sky News.

Astronomii au declarat că astfel de evenimente sunt rare, dar nu s-a mai văzut nimic de o asemenea amploare până acum. Dr. Philip Wiseman, cercetător la Universitatea din Southampton, care a condus cercetarea, a declarat: Am dat peste acest lucru din întâmplare deoarece a fost semnalat de algoritmul nostru de căutare atunci când căutam un tip de supernovă. Majoritatea supernovelor și a evenimentelor de întrerupere a mareelor durează doar câteva luni înainte de a dispărea. Pentru ca ceva să fie luminos timp de peste doi ani a fost imediat foarte neobișnuit.”

Potrivit studiului, explozia propriu-zisă a avut loc la aproape opt miliarde de ani lumină distanță, când universul avea aproximativ șase miliarde de ani. AT2021lwx a fost detectat pentru prima dată de Zwicky Transient Facility din California în 2020, iar ulterior a fost preluat de Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, cu sediul în Hawaii. Până acum nu se cunoștea amploarea exploziei.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Anul trecut, astronomii au fost martorii celei mai strălucitoare explozii înregistrate vreodată – o explozie de raze gamma cunoscută sub numele de GRB 221009A. Deși aceasta a fost mai strălucitoare decât AT2021lwx, a durat doar o fracțiune de timp, ceea ce înseamnă că energia totală eliberată de explozia AT2021lwx a fost mult mai mare. Wiseman a adăugat că aceste evenimente ar putea fi cheia pentru înțelegerea modului în care centrele galaxiilor se schimbă în timp.

Citește și