- Bandajele smart au capacitatea de a transmite update-uri medicilor.
- Bandajele viitorului folosesc lumină sau electroșoc pentru grăbirea vindecării.
- Bandajele smart pot elibera antibiotic, micșorând astfel nivelul în plus de colagen.
În ultimii ani, medicina a trecut prin niște transformări uluitoare. Ce urmează? Un cercetător de la University Arizona College of Medicine-Tucson a creat un prototip, încă în testare, a unor bandaje care pot efectiv să vorbească cu medicii.
Advertisment
Ce puteri au aceste bandaje smart?
Cel mai smart lucru pe care pot să îl facă e să comunice cu medicul, să îi dea informații, update-uri despre starea pacientului și ar putea grăbi procesul de vindecare. Specialiștii care se ocupă de acest prototip spun că bandajele nu au avansat prea mult din Evul Mediu. Bandajele smart sunt un prototip medical care folosesc microsisteme avansate și sisteme electronice flexibile. Aceste bandaje conțin mici circuite electronice care pot detecta cum se vindecă rana pacientului. Când bandajul trebuie schimbat, circuitul iese din buzunărașul în care se află și se aplică unul nou. De asemenea bandajele transmit prin aceste circuite mesaje doctorilor. Acestea măsoară nivelul de umezeală al rănii și se declanșează un mesaj direct pe aplicația din telefonul medicului.
Cum grăbesc vindecarea, ce tehnologii folosesc?
Bandajele smart grăbesc vindecarea prin electroșoc sau lumină. Geoffrey Gurtner, cel care conduce echipa, s-a inspirat dintr-un studiu făcut pe șoareci. Studiul de la University of Pennsylvania arată că terapia prin șocuri electrice ajută la grăbirea procesului de vindecare. Bandajele smart vor transmite mici electroșocuri și lumină pe rană pentru a o vindeca. Mai mult, aceste bandaje ar putea să administreze antibiotice. Antibioticele vor fi plasate în capsule mici sau hidrogel. Prin eliberarea mai rapidă a antibioticului, nu numai că va ajuta rana să se vindece mai repede, ci va opri producția în exces de colagen. Acest prototip medical este rezultatul unei investiții de 55 de milioane de dolari și sunt deja prezente la conferințele medicale.
Recomandări
Citește și
- Cum lupți pentru egalitate de șanse? Singurul tratament existent pentru persoanele cu acondroplazie nu se găsește în România
- Știi de vreme? Ploile cad și mâine, dar vara este aproape
- Macron trimite 4.000 de soldați în România. Ce etape și-a programat Armata franceză
Partenerii noștri