• Blue Origin, compania lui Bezos, își lansează racheta New Glenn duminică, 13 octombrie, de la Cap Canaveral.
  • New Glenn va fi una dintre cele mai mari și mai puternice rachete construite și lansate vreodată.
  • SpaceX, compania lui Musk, are deja 2 rachete de transport: Falcon Heavy și Starship.

Jeff Bezos a făcut un nou pas în competiția cu Elon Musk pentru cucerirea spațiului. Blue Origin, compania lui Bezos, a anunțat zilele trecute că intenționează să-și lanseze racheta New Glenn duminică, 13 octombrie, de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, ca parte a unei misiuni NASA pe Marte.

Aceasta va fi prima lansare a rachetei de transport greu a companiei, concepută pentru a transporta sarcini utile mari pe orbita joasă a Pământului.

Care sunt atuurile acestei companii?

Vestea lansării New Glenn a fost anunțată într-o invitație media emisă de NASA pentru lansarea misiunii sale Escapade. Blue Origin, o companie aerospațială care dezvoltă rachete, este deținută de Jeff Bezos care lucrează la New Glenn de mai bine de un deceniu. New Glenn va fi una dintre cele mai mari și mai puternice rachete construite și lansate vreodată.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Cele șapte motoare ale sale BE-4 ard gaz natural lichefiat și oxigen lichid. New Glenn poate transporta aproximativ 45 de tone pe orbita joasă a Pământului și este parțial reutilizabila, prima etapă revenind pe Pământ, conform Blue Origin . Ea va ateriza pe o platformă aflată la aproximativ 1.000 de kilometri în Oceanul Atlantic.

În ce măsură este o sfidare pentru orgoliosul Musk?

SpaceX, compania lui Elon Musk, are deja două rachete de transport greu, Falcon Heavy și Starship. Falcon Heavy are 70 de metri înălțime și poate transporta aproximativ 64 de tone pe orbita joasă a Pământului, iar Starship are 400 de picioare și poate ridica între 100 și 150 de tone. Dar Bezos vine puternic din urmă.

Următorii sai clienți pe New Glenn pentru livrarea de încărcături utile în spațiu sunt Telesat, Eutelsat și Amazon, a căror constelație de sateliți în bandă largă Project Kuiper se va înfrunta cu Starlink-ul lui Musk.

Unde se plasează NASA în fața celor doi competitori?

Ambele rachete fac parte integrantă din planurile NASA de a trimite astronauți pe Lună ca parte a programului său Artemis.

În timp ce o versiune modificată a Starship vă fi folosită pentru a ateriza primii astronauți pe Lună în timpul misiunii Artemis 3, planificată pentru septembrie 2026. Misiunea Artemis 5 va folosi aterizatorul Blue Moon al Blue Origin, care va fi plasat pe orbită lunară de către noua rachetă Glenn.

La fel pentru misiunea Escapade a NASA care va studia interacțiunea vântului solar cu magnetosfera marțiană, contractul a fost  atribuit companiei Blue Origin a lui Bezos.

Citește și