• Segmentul ideal de vârstă pentru a avea copii este între 23 și 32 de ani, spun oamenii de știință.
  • Cercetătorii mai spun că factorii de mediu, cum ar fi expunerea la poluare, influențează intervalul ideal de procreere.
  • Femeile care rămân însărcinate și nasc după vârsta de 35 de ani au, de obicei, sarcini mai periculoase.

Există o perioadă considerată ideală pentru femei din punct de vedere al vârstei pentru a avea copii, adesea numită Goldilocks.

Un studiu extins, care a analizat peste 31.000 de nașteri, a ajuns la concluzia că femeile cu vârste cuprinse între 23 și 32 de ani au prezentat cel mai mic risc de malformații congenitale la copiii lor, scrie Daily Mail.

Mamele adolescente și femeile în vârstă de 20 de ani au fost mai predispuse să nască copii cu defecte la nivelul sistemului nervos central, afectând aspecte precum dezvoltarea creierului și a coloanei vertebrale, în timp ce sarcinile mature au fost asociate cel mai mult cu deformări ale capului, gâtului, ochilor și urechilor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Mamele tinere sunt adesea nepregătite pentru sarcină și trebuie să se confrunte cu mai mulți factori nesănătoși ai stilului de viață, cum ar fi consumul de droguri și alcool, au spus cercetătorii.

Femeile mai în vârstă au fost expuse mai mult timp la factori de stres din mediul înconjurător, cum ar fi poluarea aerului, ceea ce, în opinia oamenilor de știintă, poate contribui la riscul lor de a avea diferite defecte congenitale.

Studiul vine în contextul în care vârsta medie a tinerelor mămici din America a atins cel mai înalt nivel înregistrat vreodată.

În prezent, femeile americane nasc pentru prima dată la vârsta medie de 30 de ani, față de 27 de ani în 2000 și 24 de ani în 1970.

Vârsta în creștere a proaspetelor mămici a fost atribuită schimbării valorilor familiale, femeilor care își prioritizează cariera și creșterii costului vieții.

Pentru cel mai recent studiu, oamenii de știință de la Universitatea Semmelweis din Ungaria au analizat datele de la 31.128 de sarcini cu malformații congenitale necromosomale confirmate, înregistrate într-o bază de date oficială din Ungaria între 1980 și 2009.

Ei au comparat aceste date cu cele peste 2,8 milioane de nașteri înregistrate în țară în aceeași perioadă de 30 de ani.

În general, riscul de malformații congenitale a crescut cu aproximativ o cincime în cazul nașterilor la femeile cu vârsta sub 22 de ani, comparativ cu cele care se află în intervalul de timp ideal pentru a avea copii, între 23 și 32 de ani.

Acest risc a crescut cu aproximativ 15 la sută la femeile cu vârsta de peste 32 de ani, în comparație cu cele din fereastra optimă de vârstă.

Cele mai frecvente complicații care au pus în pericol viața au afectat sistemul circulator al fătului și, în cazul mamelor sub 20 de ani, sistemul nervos central.

În comparație cu mamele mai în vârstă, mamele mai tinere aveau cu 25% mai multe șanse de a observa defecte la nivelul creierului și al sistemului nervos central al bebelușilor lor, ceea ce duce la afecțiuni grave, cum ar fi spina bifida, în comparație cu mamele mai în vârstă.

Femeile care au născut la mai puțin de 20 de ani au văzut un risc și mai mare de apariție a acestor probleme în raport cu femeile între 23 și 32 de ani.

Mamele mai în vârstă, pe de altă parte, au fost de două ori mai predispuse să aibă un copil cu malformații ale ochilor, urechilor, feței și gâtului, cauzate de craniul sau oasele faciale ale copilului care fuzionează prea devreme sau într-un mod anormal.

Acest lucru poate determina ca urechile unui copil să fie situate anormal, ochii să fie prea mici din punct de vedere medical sau paralizia corzilor vocale.

Femeile mai în vârstă au fost, de asemenea, mai predispuse la malformații cardiace, precum și la mai multe malformații ale sistemului urinar decât cele tinere.

Iar mamele mai în vârstă au o probabilitate considerabil mai mare – 45 la sută, de fapt – de a da naștere unui copil cu o fisură de buză și palat, în timp ce riscul unei mame mai tinere crește cu nouă procente.

În timp ce riscul de malformații congenitale la nivelul sistemului digestiv a fost mai mare pentru mamele mai tinere decât pentru cele mai în vârstă – 23 la sută și, respectiv, 15 la sută – mamele mai în vârstă au avut o șansă ușor mai mare de malformații genitale ale fătului.

Studiul vine în contextul în care vârsta medie a tinerelor mame din America a atins un nivel record.

Care este cea mai bună vârstă pentru a avea un copil?

Constatările s-au referit la malformațiile congenitale necromozomiale și non-genetice, care nu sunt influențate de genele mamei. Unele cauze non-genetice și necromozomiale ale malformațiilor congenitale includ consumul de alcool și tutun în timpul sarcinii, prezența anumitor afecțiuni medicale și administrarea anumitor medicamente în timpul sarcinii.

Dr. Boglárka Pethő, profesor asistent la Universitatea Semmelweis și primul autor al studiului, a declarat: ,,Putem doar să presupunem de ce anomaliile congenitale necromozomiale au o probabilitate mai mare de a se dezvolta la anumite grupe de vârstă.

,,În cazul mamelor tinere, ar putea fi vorba în principal de factori legați de stilul de viață (de exemplu, fumatul, consumul de droguri sau de alcool) și de faptul că, adesea, acestea nu sunt pregătite pentru sarcină. În cazul mamelor de vârstă înaintată, acumularea efectelor de mediu, cum ar fi expunerea la substanțe chimice și poluarea aerului, deteriorarea mecanismelor de reparare a ADN-ului și îmbătrânirea ovulelor și a endometrului pot juca, de asemenea, un rol” .

Studiul a fost publicat în revista BJOG: an International Journal of Obstetrics & Gynaecology.

La mijlocul secolului al XX-lea, în urma unei explozii demografice, femeile au născut în medie între trei și patru copii. În prezent, doar 1,6 copii – cel mai scăzut nivel înregistrat de la prima urmărire a datelor în 1800.

Femeile care rămân însărcinate și nasc după vârsta de 35 de ani au, de obicei, sarcini mai periculoase. Mamele mai în vârstă pot avea un risc crescut de avort spontan, hipertensiune arterială, diabet gestațional și un travaliu dificil.

Cercetările anterioare au confirmat asocierea dintre vârsta maternă mai înaintată și anumite tulburări genetice, și anume sindromul Down, pentru care riscul crește de la aproximativ 1 la 1.250 pentru o femeie care concepe la vârsta de 25 de ani, la aproximativ 1 la 100 pentru o femeie care concepe la 40 de ani.

Prof. Nándor Ács, directorul Departamentului de Obstetrică și Ginecologie de la Universitatea Semmelweis, a declarat: ,,Tulburările nongenetice la naștere se pot dezvolta adesea ca urmare a expunerii pe termen lung a mamelor la efectele mediului. Deoarece vârsta fertilă în țările dezvoltate a fost dată peste cap într-o măsură extremă, este mai important ca niciodată să reacționăm în mod corespunzător la această tendință” .

Citește și

Chrissy Teigen și John Legend au devenit părinți pentru a patra oară cu ajutorul unei mame surogat. Ce i-au pus băiețelului

FOTO. Detalii neștiute despre Frogmore Cottage, fosta reședință a ducilor de Sussex. Care este istoria proprietății

Liderul opoziției din Grecia, Alexis Tsipras, își anunță demisia după o înfrângere categorică în alegeri