• Balenele ucigașe atacă bărci în Marea Mediterană și în Atlantic.
  • Cercetători: Balenele ucigașe vor doar să se joace.
  • În ultimii 4 ani au lovit 673 de vase în largul Spaniei și Portugaliei.
  • Un grup de experți a fost format să studieze comportamentul orcilor.
  • Cercetător: Este un joc periculos pe care-l joacă.

Spania și Portugalia și-au dat seama de ce balenele ucigașe le atacă tot mai multe bărci din largul mării. Nu este niciun plan împotriva oamenilor. „Animalele pur și simplu se plictisesc”, spune un grupul de experți format de guvernele celor două țări. În ultimii 4 ani, un grup mic de balene ucigașe a lovit aproape 700 de vase din jurul Portugaliei, Spaniei și Marocului – pe unele din ele chiar a reușit să le scufunde. Concluzia experților este că majoritatea balenelor care atacă sunt tinere și vor să se distreze, motiv pentru care folosesc cârmele bărcilor ca pe niște jucării.

Cercetătorii cred că balenele au acest comportament din cauză că populația de ton roșu din ocean – principala lor sursă de hrană – și-a revenit, față de anii anteriori. Asta înseamnă ca acum au mai mult timp liber, pentru că nu mai stau mult la vânătoare.

În anii precedenți, când tonul se găsea mai rar în apele din jurul Spaniei, balenele ucigașe își petreceau o mai mare parte din timp la vânătoare. Odată ce populația de ton și-a revenit, balenele au descoperit dintr-o dată că au mult mai mult timp liber la dispoziție pentru că nu mai este nevoie să mănânce fiecare pește pe care îl găsesc.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
MEDVEDEV AMENINȚĂ SUA
CUM S-AU DESCURCAT ELEVII LA MATE?
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI

Începând din 2020, câteva specimene dintr-un grup mic de balene ucigașe au lovit cel puțin 673 de vase în largul coastelor Portugaliei, Spaniei și Marocului, reușind chiar să scufunde o parte din bărcile afectate.

În cele mai multe cazuri, oamenii de știință au descoperit că balenele ucigașe care se apropiau de vase proveneau dintr-un grup de aproximativ 15 specimene, majoritatea tinere.

Citește și