• Arheologii egipteni au descoperit un papirus lung de 16 metri care conține secțiuni din Cartea Morților.
  • Acesta este primul papirus complet descoperit la Saqqara în mai bine de 100 de ani, a declarat Mostafa Waziry, secretar general al Consiliului Suprem al Antichităților.
  • Deși 16 metri este o lungime mare, există și alte exemple de papirusuri ale Cărții Morților de această lungime sau mai mari.

Arheologii egipteni au descoperit un papirus lung de 16 metri care conține secțiuni din Cartea Morților. Documentul, vechi de peste 2.000 de ani, a fost găsit într-un sicriu dintr-un mormânt aflat la sud de Piramida în trepte a lui Djoser din Saqqara.

Există numeroase texte din Cartea Morților, iar analiza noii descoperiri ar putea face lumină asupra tradițiilor funerare ale Egiptului antic. Lucrările de conservare sunt deja finalizate, iar papirusul este în curs de traducere în limba arabă, potrivit unei declarații traduse, care a fost publicată cu ocazia unui eveniment care a marcat Ziua arheologilor egipteni la 14 ianuarie.

Acesta este primul papirus complet descoperit la Saqqara în mai bine de 100 de ani, a declarat Mostafa Waziry, secretar general al Consiliului Suprem al Antichităților, potrivit declarației. Piramida în trepte a lui Djoser a fost construită în timpul domniei faraonului Djoser (care a domnit între 2630 și 2611 î.Hr.) și a fost prima piramidă construită de egipteni. Zona din jurul piramidei în trepte a fost folosită pentru înmormântări timp de milenii. Într-adevăr, sicriul care adăpostea papirusul nou descoperit datează din perioada târzie (aproximativ 712 î.Hr. – 332 î.Hr.), a declarat Zahi Hawass, fostul ministru egiptean al Antichităților, pentru Live Science într-un e-mail. Informații despre cine a deținut papirusul și data exactă a acestuia vor fi anunțate în curând, a precizat Hawass.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Cartea Morților este un nume modern dat unei serii de texte despre care egiptenii credeau că îi vor ajuta pe morți să navigheze în lumea subterană, printre alte scopuri. Acestea au fost utilizate pe scară largă în timpul Noului Regat (aproximativ 1550 î.Hr. – 1070 î.Hr.).

Deși 16 metri este o lungime mare, există și alte exemple de papirusuri ale Cărții Morților de această lungime sau mai mari. Există multe manuscrise care ar fi avut o lungime similară, dar manuscrisele de papirus ale textelor religioase egiptene antice pot varia destul de dramatic în lungime”, a declarat Foy Scalf, șeful arhivelor de cercetare de la Universitatea din Chicago, pentru Live Science. Scalf, care nu a fost implicat în cea mai recentă descoperire, dar deține un doctorat în egiptologie, a menționat că există pergamente din Cartea Morților care măsoară peste 30 m lungime.

Al doilea papirus

Acesta pare a fi al doilea papirus care conține texte din Cartea Morților descoperit la Saqqara în ultimul an. În 2022, un papirus fragmentar cu o lungime de 4 m care conținea texte din Cartea Morților a fost găsit la Saqqara într-un puț funerar din apropierea piramidei faraonului Teti (care a domnit între 2323 și 2291 î.Hr.). Pe el era scris numele proprietarului său, un bărbat pe nume Pwkhaef”.

În ciuda faptului că a fost îngropat lângă piramida faraonului Teti, Pwkhaef a trăit la secole după conducătorul acestuia. Puțurile de înmormântare în care a fost găsit acest papirus datează din timpul celei de-a 18-a și a 19-a dinastii egiptene (1550 î.Hr. – 1186 î.Hr.). Dar practica de a fi îngropat lângă piramida unui fost conducător era populară în Egipt la acea vreme.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi egipteni de la Ministerul Turismului și Antichităților, care încă nu a publicat imagini ale documentului antic. Potrivit comunicatului, papirusul va fi expus în curând într-un muzeu egiptean.