• Oamenii de știință au studiat creierul timp de sute de ani și doar suprafața a fost explorată.
  • De-a lungul anilor, numeroși psihologi au propus diferite teorii ale inteligenței.
  • Aceste teorii s-au dovedit a fi utile pentru înțelegerea creierului.

Ce înseamnă să fii inteligent? Teoria inteligențelor multiple a lui Gardner a identificat și a definit până la opt tipuri diferite de inteligență.

Oamenii de știință au studiat creierul timp de sute de ani și doar suprafața a fost explorată. Nu am reușit încă să descifrăm de ce este capabilă această masă extraordinară de material biologic avansat. De-a lungul anilor, numeroși psihologi au propus diferite teorii ale inteligenței. Aceste teorii s-au dovedit a fi utile pentru înțelegerea creierului.

Psihologul american Howard Gardner, considerat unul dintre cei mai influenți intelectuali din lume, laureat al Premiului Prințului Asturiei pentru Științe Sociale în 2011, a zguduit definiția inteligenței în 1983. El a adus în discuție complexitatea umană, subliniind că intelectul nu este o caracteristică înnăscută și imuabilă și a dezvoltat teza inteligențelor multiple ca o contrapondere la paradigma unei singure inteligențe.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Există opt tipuri de inteligențe

Gardner a propus că viața umană necesită dezvoltarea mai multor tipuri de inteligență. Howard Gardner și colaboratorii săi de la prestigioasa Universitate Harvard au avertizat că inteligența academică (obținerea de calificări și merite educaționale, dosarul academic) nu este un factor decisiv în determinarea inteligenței unei persoane. Când vine vorba de a te descurca în viață, nu este suficient să ai un dosar academic excelent. Un bun exemplu al acestei idei poate fi văzut la persoanele care, în ciuda unor calificări academice excelente, au probleme majore în relaționarea cu alte persoane sau în gestionarea altor aspecte ale vieții lor.

Pentru a reuși în afaceri sau în sport este nevoie să fii inteligent, dar în fiecare domeniu vom folosi un alt tip de inteligență, nici mai rău, nici mai bun, doar diferit.

Cercetările lui Howard Gardner au identificat și definit până la opt tipuri diferite de inteligență. Să aruncăm o privire mai atentă la fiecare dintre inteligențele propuse de Teoria inteligențelor multiple a lui Gardner.

Inteligența intrapersonală

Inteligența intrapersonală se referă la inteligența care ne permite să ne înțelegem și să ne stăpânim sinele interior în ceea ce privește reglarea emoțiilor și concentrarea atenției.

Persoanele care excelează în inteligența intrapersonală sunt capabile să analizeze și să reflecteze asupra sentimentelor și emoțiilor lor. Potrivit lui Gardner, această inteligență ne permite, de asemenea, să pătrundem în noi înșine și să înțelegem motivele pentru care suntem așa cum suntem.

Pe de altă parte, atât abilitatea de a ști cum să se distanțeze de o situație pentru a face abstracție de evenimentele cu impact emoțional negativ, cât și abilitatea de a identifica propriile prejudecăți de gândire, sunt instrumente foarte utile nu numai pentru a menține un nivel bun de bunăstare, ci și pentru a obține rezultate mai bune în diferite aspecte ale vieții.

Inteligența interpersonală

Se bazează pe capacitatea de a percepe diferențele dintre ceilalți, în special stările de spirit, motivațiile, intențiile și temperamentul acestora.

Inteligența interpersonală se bazează pe două capacități:

Capacitatea de a gestiona relațiile interpersonale: atunci când înțelegeți cealaltă persoană, modul său de gândire, motivațiile și sentimentele sale, puteți alege cel mai potrivit mod de a vă prezenta mesajul. Același lucru poate fi spus în multe feluri. Să știi să alegi calea și momentul potrivit este o caracteristică a unui excelent comunicator. (PAC Comunicare)
Empatia: este un set de abilități care ne permit să recunoaștem și să înțelegem emoțiile celorlalți, motivațiile și motivele care stau la baza comportamentului lor. Se bazează pe conștiința de sine. Cu cât suntem mai deschiși față de propriile emoții, cu atât suntem mai capabili să interpretăm sentimentele. Pentru a-i putea înțelege pe ceilalți și pentru a intra în lumea lor, trebuie să înveți să te pui în locul lor, să înveți să gândești ca ei. Prin urmare, empatia presupune o suspendare temporară a propriei lumi, a propriului mod de a vedea lucrurile.

Inteligența corporală și kinestezică

Aceasta este abilitatea de a folosi întregul corp pentru a exprima idei și sentimente. Acesta include abilități de coordonare, dexteritate, echilibru, flexibilitate, forță și viteză. Este, de asemenea, capacitatea de a folosi propriul corp pentru a desfășura activități sau a rezolva probleme.

Inteligența spațială

Cunoscută și sub numele de inteligență vizual-spațială, aceasta reprezintă capacitatea de a observa lumea și obiectele din diferite perspective.

Persoanele care excelează în acest tip de inteligență tind să aibă abilități care le permit să conceapă imagini mentale, să deseneze și să observe detalii, precum și un simț personal al esteticii.

Inteligența naturalistă

Potrivit lui Gardner, inteligența naturalistă este capabilă să detecteze, să diferențieze și să clasifice aspecte legate de mediul înconjurător, cum ar fi speciile de animale și plante sau fenomenele legate de climă, geografie sau fenomene naturale.

Acest tip de inteligență a fost adăugat mai târziu la studiul original al lui Gardner privind inteligențele multiple, mai exact în 1995. Gardner a considerat necesară includerea acestei categorii deoarece este una dintre inteligențele esențiale pentru supraviețuirea umană. Aceasta include abilitățile de observare, experimentare, reflecție și chestionare a mediului înconjurător.

Inteligența lingvistică

Aceasta este abilitatea de a folosi cuvintele și conceptele verbale în mod corespunzător. Inteligența lingvistică nu se referă doar la capacitatea de a comunica oral, ci și la alte forme de comunicare, cum ar fi scrisul, gesturile etc.

Cei care stăpânesc mai bine această capacitate de comunicare au o inteligență lingvistică superioară.

Inteligența logico-matematică

După cum sugerează și numele său, acest tip de inteligență este legat de capacitatea de raționament logic și de rezolvarea problemelor matematice. Viteza de rezolvare a acestor tipuri de probleme este indicatorul care determină cât de multă inteligență logico-matematică are o persoană.

Inteligența muzicală

Muzica este o artă universală. Toate culturile au un anumit tip de muzică, mai mult sau mai puțin elaborată, ceea ce îi face pe Gardner și pe colaboratorii săi să înțeleagă că există o inteligență muzicală latentă în toți oamenii.

Unele zone ale creierului îndeplinesc funcții legate de interpretarea și compoziția muzicii. Ca orice alt tip de inteligență, poate fi antrenată și perfecționată.

Cei mai înzestrați cu acest tip de inteligență sunt cei care pot cânta la instrumente, citi și compune piese muzicale cu ușurință.

Gardner afirmă că niciuna dintre cele opt inteligențe nu este mai importantă sau mai valoroasă decât celelalte. Vă sugerăm să descoperiți cu care dintre ele vă identificați, pentru că acest exercițiu vă va ajuta să vă descoperiți punctele forte, vă va da o idee despre ceea ce vă motivează viața personală și profesională, astfel încât să puteți alege calea care vă va conduce spre o viață mai plină și mai fericită.