• Te-ai întrebat vreodată ce s-ar putea întâmpla dacă Soarele s-ar răci brusc timp de câteva zile?
  • Pe termen lung, specia umană ar putea supraviețui fără Soare, dar ar fi nevoie de multă previziune și planificare.
  • Dacă am rămâne mult timp fără Soare, ar fi o catastrofă!

Te-ai întrebat vreodată ce s-ar putea întâmpla dacă Soarele s-ar răci brusc timp de câteva zile?

Pe termen lung, specia umană ar putea supraviețui fără Soare, dar ar fi nevoie de multă previziune și planificare. Dacă am rămâne mult timp fără Soare, ar fi o catastrofă!

Dintre toate scenariile apocaliptice, unul dintre cele mai înspăimântătoare este un dezastru care să implice Soarele. De la ejecții de masă coronală care distrug rețeaua electrică până la Soarele care devine atât de strălucitor încât ar arde tot ce se află pe suprafața Pământului, sunt multe lucruri care s-ar putea întâmpla.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Pământul se află la o distanță de aproximativ 93 de milioane de mile de Soare și deși este o distanță aproape de nepătruns, orice s-ar întâmpla pe Soare ar dura ceva timp până să ajungă pe Pământ. De exemplu, ar dura probabil câteva zile pentru a simți efectele unei furtuni solare.

Dar ce s-ar întâmpla dacă Soarele s-ar răci timp de o săptămână?

Pentru început, ne-ar lua aproximativ opt minute să ne dăm seama că ceva nu este în regulă, deoarece este nevoie de mult timp pentru ca lumina solară să ajungă pe Pământ. După aceea, schimbările ar începe rapid.

Lucrurile se vor întuneca

În mod surprinzător, Pământul nu s-ar întuneca complet după primele opt minute. Cerul ar fi cu siguranță întunecat, dar am putea vedea în continuare o lumină palidă reflectată de alte planete de pe cer. Această strălucire slabă ar dura aproximativ o oră, iar după aceea, cerul s-ar întuneca în cele din urmă. Nu am mai vedea Luna, deoarece și ea reflectă lumina Soarelui. Dar am putea vedea în continuare stelele îndepărtate de pe cer, astfel încât cerul nu ar fi negru ca smoala.

Dar asta nu înseamnă că lucrurile nu s-ar îndrepta spre probleme. Poate că cea mai mare dificultate cu care ne-am confrunta cu întunericul etern ar fi lipsa fotosintezei. Cele mai multe plante în special cele mai mici ar începe să moară în primele câteva zile fără Soare. În mod ciudat, unii dintre arborii mai mari de pe Pământ ar putea supraviețui zeci de ani fără lumina Soarelui, deoarece au un metabolism mai lent și rezerve mari de energie.

Pământul ar deveni rece

Dacă soarele s-ar răci și s-ar întuneca, temperaturile de pe Pământ ar scădea, dar nu s-ar întâmpla imediat. Ar fi nevoie de aproximativ o săptămână pentru ca temperatura Pământului să scadă la aproximativ 32 de grade. Și, dacă ne uităm și pe termen mai lung, ar scădea la aproximativ minus 150 de grade într-un an.

Plantele care ar putea trăi fără lumină solară ar avea dificultăți în a supraviețui la aceste temperaturi, dar ar fi alte lucruri de care ar trebui să ne facem griji în acel moment. În primul rând, sursele de apă ar îngheța. Sursele de apă dulce îngheață la 32 de grade, iar oceanele ar îngheța la 28,4 grade. Râurile și lacurile mai mici ar putea începe să înghețe în decurs de șapte zile, dar, din cauza miezului fierbinte al Pământului, ar fi nevoie de mii de ani pentru ca oceanele să înghețe complet.   

Am avea în continuare energie din combustibili fosili

Am putea folosi în continuare energie din combustibili fosili și fără Soare. Cărbunele, petrolul și gazele naturale ar fi în continuare disponibile, deoarece acesta este obținut din rămășițele în descompunere ale plantelor și animalelor, iar petrolul provine din sedimentele găsite între straturile de rocă. Gazele naturale se găsesc de obicei deasupra depozitelor de petrol. Pământul ar putea fi întunecat și rece fără Soare, dar omenirea ar avea combustibil și electricitate cel puțin pentru o vreme.

Pământul are suficiente rezerve de cărbune pentru aproximativ 107 ani și suficiente rezerve de petrol și gaze naturale pentru 25 și respectiv 37 de ani. Așadar, pentru o săptămână, omenirea ar putea fi în regulă. Cu toate acestea, merită menționat faptul că am putea arde aceste rezerve mult mai repede încercând să ne menținem căldura la temperaturi mai scăzute decât cele normale. Inutil să mai spunem că epuizarea combustibililor fosili ar fi începutul sfârșitului.

Dacă am rămâne mult timp fără Soare ar fi o catastrofă!

Probabil că omenirea și-ar putea reveni dacă ar rămâne fără Soare timp de o săptămână. Pe termen lung, specia umană ar putea supraviețui fără Soare, dar ar fi nevoie de multă previziune și planificare. Micile organisme din scoarța terestră ar supraviețui mai mult timp, deoarece sunt mai aproape de nucleul Pământului, care teoretic ar fi încă fierbinte chiar dacă Soarele s-ar răci. De fapt, experții propun că miezul Pământului are aproximativ 11.000 de grade, ceea ce este mai cald decât Soarele.

Pe baza acestor informații și a tehnologiei pe care Islanda o folosește pentru încălzirea locuințelor, oamenii ar putea avea o șansă de supraviețuire dacă ar exploata puterea nucleului Pământului prin energie geotermală sau nucleară. Sau poate că oamenii ar putea trăi în submarine aproape de fundul oceanului. Desigur, ar mai fi și alte probleme de rezolvat, cum ar fi oxigenul, apa dulce și hrana.

Pământul și-ar putea pierde locul în sistemul solar

Dacă Soarele nu funcționează chiar și pentru doar câteva zile, prezintă o serie de posibilități periculoase. Dacă pur și simplu ar înceta să mai producă căldură și lumină, lucrurile în sistemul nostru solar ar fi în regulă (într-un fel). Cu toate acestea, dacă Soarele ar înceta să mai funcționeze cu totul și ar pierde masa (ceea ce este imposibil), lucrurile s-ar înrăutăți mult pe Pământ. Acest lucru s-ar întâmpla din cauza gravitației.

Dacă Soarele și-ar pierde masa, planetele ar începe să se miște haotic și mai mult ca sigur, lucrurile ar deveni mai mult decât ciudate. De fapt, nu ar fi o surpriză dacă planetele s-ar ciocni între ele, creând planete noi, mai mari. Dacă Pământul ar reuși să evite să fie lovit de o altă planetă, probabil că ar fi atras de forța gravitațională a unor corpuri cerești mai mari din apropiere. O altă teorie implică faptul că Pământul ar fi în derivă prin spațiu și, dacă ar fi suficient de norocos să se ferească de alte planete, asteroizi și comete, ar ajunge în cele din urmă la cea mai apropiată stea, Alpha Centauri, în aproximativ 43.000 de ani.