• Un grup de cercetători de la Universitatea din Nicosia, Cipru, a simulat o explozie nucleară pentru a afla în ce condiții este posibil să se supraviețuiască.
  • Rezultatele studiului au fost publicate în AIP Publishing, scrie ScienceAlert.
  • Potrivit cercetătorilor, cel mai sigur loc este în cea mai îndepărtată parte a casei, departe de ferestre.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Nicosia, Cipru, a simulat o explozie nucleară pentru a afla în ce condiții este posibil să se supraviețuiască. Rezultatele studiului au fost publicate în AIP Publishing, scrie ScienceAlert.

Echipa a simulat explozia nucleară a unei bombe de 750 de kilotone, bazată pe racheta balistică intercontinentală rusească Sarmat, pe care Rusia a testat-o în aprilie 2022. Această bombă este de zece ori mai puternică decât cele lansate pe Hiroshima (15 kilotone) și Nagasaki (25 de kilotone).

Cercetătorii au ajuns la concluzia că unda de șoc a unei astfel de explozii ar distruge totul pe o rază de 4 km. Cu toate acestea, persoanele aflate în afara epicentrului exploziei vor avea o șansă de a fi salvate dacă se vor ascunde în locul potrivit.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Dacă o persoană se află într-un apartament sau într-o casă în timpul exploziei, piatra, betonul sau alte materiale rezistente incombustibile pot oferi o anumită protecție. Nu se poate sta în clădiri din lemn. Potrivit cercetătorilor, cel mai sigur loc este în cea mai îndepărtată parte a casei, departe de ferestre.

„Cele mai periculoase locuri din încăpere care ar trebui evitate sunt ferestrele, coridoarele și ușile”, a declarat coautorul studiului, Ioannis William Kokkinakis.

Ușile sau holurile din casă ar trebui, de asemenea, evitate, deoarece pot accelera forța undei de șoc până la o presiune periculoasă care va fi de cel puțin 18 ori mai mare decât greutatea corporală a unei persoane. Explozia a fost simulată cu ajutorul dinamicii fluidelor computaționale de înaltă rezoluție.

Autorii consideră că aceste descoperiri ar putea reduce nivelul daunelor provocate de o eventuală explozie nucleară și de o scurgere de radiații, în cazul în care aceasta se va produce.