• O nouă tehnică chirurgicală permite persoanelor cu membre amputate care folosesc proteze să meargă mai natural.
  • Procedura chirurgicală reconectează mușchii în membrul rezidual.
  • MIT a comparat 7 persoane care au folosit această nouă procedură cu 7 pacienți cu amputații obișnuite.

Cercetătorii de la MIT au realizat o nouă inovație: piciorul bionic controlat în întregime de creier. Peste 60 de pacienți au beneficiat de noua procedură, iar rezultatele sunt remarcabile.

Ce face această procedură?

Este primul studiu protetic din istorie care demonstrează că o proteză de picior sub modulare neurală completă, la care apare un mers biomimetic. Ce înseamnă asta? Termenul biomimetic face referire la imitarea proceselor biologice naturale. Adică, în acest caz, mersul natural al omului.

Modularea neurală completă înseamnă că proteza e controlată de semnalele nervoase ale pacientului.

Recomandări

ORBAN FACE UN ROADSHOW POLITIC ÎN LUME
BIDEN: RĂMÂN ÎN ACEASTĂ CURSĂ
ZELENSKI CERE ACȚIUNEA ONU DUPĂ ATACUL RUSIEI
CE SE ALEGE DE FRANȚA
SUPRATURISMUL DUCE LA PROTESTE
39 DE ELEVI IAU 10 LA BAC!

Din nou, la fel cum funcționează în mod natural piciorul. Până acum, când venea vorba de amputarea obișnuită a piciorului, interacțiunea dintre mușchii conectați era ruptă. Noua procedură chirurgicală, numită interfață mioneural agonist-antagonist, mai pe scurt, AMI, reconectează mușchii în membrul rezidual. Procedura a fost efectuată deja pe 60 de pacienți iar cei de la MIT au testat și rezultatul: 7 pacienți care au trecut prin procedura AMI și 7 pacienți cu amputații obișnuite. Rezultatul? Persoanele cu proteza bionică AMI pot să meargă mai rapid, aproape la același nivel cu un om fără amputații, pot să evite mai ușor obstacolele, să urce pe scări în mod natural și să coordoneze mai bine membrul protetic cu cel intact.

Un alt bonus: pacienții cu AMI au experimentat mai puțină durere și mai puțină atrofie musculară după intervenție. Obiectivul pe termen lung este de a „reconstrui corpurile umane” și de a permite utilizatorilor să simtă proteza ca parte a propriului corp.

Citește și