• Misiunile pe Lună fac parte dintr-o competiție tot mai mare în domeniul explorării spațiale între China, SUA și alții, inclusiv Japonia și India. 
  • China speră să trimită o persoană pe Lună înainte de 2030, devenind astfel a doua națiune după SUA care va face acest lucru.
  • SUA intenționează să își trimită din nou astronauții pe Lună pentru prima dată după mai bine de 50 de ani, deși NASA a amânat data limită pentru 2026.

China a aterizat o navă spațială pe partea îndepărtată a Lunii pentru a colecta mostre de sol și roci și pentru a le aduce pentru prima dată pe Pământ, conform SkyNews.

Nava Chang’e-6 a aterizat într-un crater uriaș cunoscut sub numele de Bazinul Polul Sud-Aitken la ora 6.23, ora Beijingului, duminică, a anunțat Administrația Națională Spațială Chineză.

Modulul de aterizare Chang’e – numit după o zeiță chineză a Lunii – va folosi un braț mecanic și un burghiu pentru a aduna până la 2 kg de material de suprafață și subteran timp de aproximativ două zile.

Recomandări

LASCONI ESTE NOUL PREȘEDINTE AL USR
CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA

Un ascensor aflat deasupra modulului de aterizare va duce apoi probele într-un container metalic vidat înapoi la un alt modul care orbitează în jurul Lunii. Recipientul va fi apoi transferat într-o capsulă de reintrare, care urmează să se întoarcă pe Pământ în deșerturile din regiunea Mongoliei interioare din China în jurul datei de 25 iunie.

Se speră ca misiunea să ofere Chinei o înregistrare a istoriei de 4,5 miliarde de ani a Lunii și să ofere noi indicii privind formarea sistemului solar. Misiunea „implică multe inovații inginerești, riscuri ridicate și dificultăți mari”, a precizat Administrația Națională Spațială Chineză pe site-ul său.

„Sarcinile utile transportate de modulul de aterizare Chang’e-6 vor funcționa conform planului și vor efectua misiuni de explorare științifică”.

Aceasta este a doua misiune a Chinei pe partea îndepărtată a Lunii – o regiune în care nicio altă țară nu a ajuns. În 2019, Chang’e-4 a devenit prima navă spațială care a aterizat cu succes pe partea îndepărtată a Lunii.

Misiunile pe Lună fac parte dintr-o competiție tot mai mare în domeniul explorării spațiale între China, SUA și alții, inclusiv Japonia și India.

După ce India a descoperit în 2008 că ar putea exista gheață în craterele de la polul sud al Lunii, oamenii de știință au vrut să afle dacă există apă acolo, ceea ce ar face misiunile pe Marte mult mai ușor de realizat.

China speră să trimită o persoană pe Lună înainte de 2030, devenind astfel a doua națiune după SUA care va face acest lucru, în timp ce America intenționează să își trimită din nou astronauții pe Lună pentru prima dată după mai bine de 50 de ani, deși NASA a amânat data limită pentru 2026. SUA s-a bazat pe rachete ale unor companii private pentru a lansa nave spațiale, deși acestea au fost amânate în mod repetat.

Probleme informatice de ultimă oră au oprit sâmbătă lansarea planificată a primului zbor cu astronauți al companiei Boeing.

La începutul zilei, un miliardar japonez și-a anulat planul de a orbita în jurul Lunii din cauza incertitudinii legate de dezvoltarea de către SpaceX a unei mega-rachete, pe care NASA intenționează să o folosească pentru a-și trimite astronauții pe Lună.

Citește și