• China intenționează să trimită în fiecare an două misiuni spațiale cu echipaj pe Tiangong.
  • Echipajul se va suprapune pentru scurt timp cu cei trei astronauți aflați în prezent la bordul stației Tiangong.
  • China, care intenționează să lanseze o misiune cu echipaj pe Lună înainte de 2030, dorește să extindă avanpostul spațial.

China a lansat o navă spațială care va duce trei noi astronauți, inclusiv primul civil al țării, pe stația sa spațială, scrie Al Jazeera. Nava spațială Shenzhou-16 a decolat marți, la ora locală 9:31, de la centrul de lansare Jiuquan, situat la marginea deșertului Gobi, în nord-vestul Chinei, cu o rachetă Long March 2F.
Lansarea a fost un succes deplin”, iar astronauții sunt în stare bună”, a declarat Zou Lipeng, directorul centrului.

Echipajul se va suprapune pentru scurt timp cu cei trei astronauți aflați în prezent la bordul stației Tiangong, care se vor întoarce apoi pe Pământ după ce își vor încheia misiunea de șase luni. Zeci de angajați ai programului spațial, dintre care mulți locuiesc în complex, au venit la lansare, făcându-și selfie-uri cu racheta în fundal și fluturând steaguri chinezești.

Echipajul va rămâne la bordul Tiangong timp de aproximativ cinci luni, timp în care va efectua experimente științifice, inclusiv în sisteme de înaltă precizie în timp și frecvență spațială”, relativitate generală și în ceea ce privește originea vieții, potrivit Agenției spațiale cu echipaj uman din China (CMSA).
Stația spațială permanentă, formată din trei module, a fost finalizată la sfârșitul anului trecut, după un total de 11 misiuni cu echipaj și fără echipaj din aprilie 2021.

Recomandări

BANI PENTRU UCRAINA
MARK SE DĂ PE MUZICĂ
CONTINUĂ PLOILE ÎN SPANIA
TINERII CONSUMATORI
HOUDINI? TU EȘTI?
MIGRAȚIE LA NIVEL RECORD

China, care intenționează să lanseze o misiune cu echipaj pe Lună înainte de 2030, dorește să extindă avanpostul spațial, următorul modul urmând să se andocheze cu actuala stație spațială în formă de T pentru a crea o structură în formă de cruce.

China a construit stația spațială după ce a fost exclusă din Stația Spațială Internațională în 2011, în mare parte din cauza îngrijorărilor Statelor Unite cu privire la legăturile programului spațial chinezesc cu Armata Populară de Eliberare. CMSA a reiterat luni că este în căutare activă de cooperare internațională în proiectul Tiangong.

Citește și