• Nu te-ai fi gândit niciodată! Ciment făcut din frunze de ceai, coajă de portocală, coajă de ceapă sau zaț de cafea.
  • Te-ai gândit vreodată la o casă de turtă dulce precum cea pe care o întâlnesc Hansel și Gretel? În viitorul apropiat, casele comestibile nu vor mai fi găsite doar în basme, datorită oamenilor de știință japonezi.
  • Casa comestibilă a lui Hansel și Gretel ar putea deveni realitate.

Doi cercetători de la Universitatea din Tokyo, Kota Machida și Yuya Sakai, au dezvoltat o tehnologie pentru a transforma deșeurile alimentare în „ciment” potențial comestibil, potrivit pentru utilizarea în construcții.

Acesta este primul proces din lume de producere a cimentului în întregime din deșeuri alimentare, care este o problemă serioasă atât în ​​Japonia, cât și în întreaga lume. Cercetătorii spun că rezistența la rupere sau la încovoiere a produsului lor este de aproape patru ori mai mare decât cea a betonului obișnuit.

Machida și Sakai au adăugat că speră să contribuie la reducerea încălzirii globale prin atenuarea problemelor asociate cu deșeurile alimentare îngropate în gropile de gunoi, care eliberează metan în timpul procesului de degradare. 

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
BOOTS ON THE GROUND
JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES

Sakai dezvoltă tehnologia în timp ce cercetează materiale durabile care pot înlocui betonul pe bază de ciment. Producția de ciment reprezintă 8% din emisiile de dioxid de carbon din lume, potrivit Chatham House.

O nouă metodă de producere a betonului

Inițial, specialistul a dezvoltat o metodă de producere a betonului prin supunerea particulelor de lemn pulverizat la compresie termică. Procesul în trei etape de uscare, pulverizare și comprimare se realizează cu ajutorul mixerelor și compresoarelor obișnuite, care, potrivit cercetătorilor, pot fi achiziționate de la Amazon, scrie Associated Press.

Mai târziu, Yuya Sakai și elevul său Kota Machida au decis să încerce același lucru cu risipa alimentară.        În încercările anterioare de a produce ciment din deșeurile alimentare, a fost necesar să le amestecăm cu materiale plastice pentru ca materialele să se lipească între ele. 

După luni de eșec, ei și-au dat seama că pot face legătura de ciment prin reglarea temperaturii și presiunii utilizate.

Cea mai mare provocare a fost ca fiecare tip de deșeu alimentar necesita niveluri diferite de presiune”, a spus Sakai.  

Zațul de cafea sau cenușa – umplutură în betonul obișnuit

Alte experimente privind utilizarea deșeurilor alimentare în construcții se concentrează în principal pe utilizarea zațului de cafea sau a cenușii din deșeuri biologice ca umplutură în betonul obișnuit.

Sakai și Machida susțin că au făcut cu succes ciment folosind frunze de ceai, coajă de portocală, coajă de ceapă, zaț de cafea, varză chinezească și chiar resturi dintr-o cutie de prânz.

Au corectat gusturile cu diferite condimente și au descoperit că aroma, culorile și gustul cimentului pot fi destul de atractive. Pentru a putea consuma materialul, trebuie să-l rupi în bucăți și să-l fierbi, explică Sakai.

Pentru a-l face impermeabil și pentru a preveni consumul de rozătoare și alți dăunători, cimentul poate fi acoperit cu lac.

Cimentul din deșeurile alimentare poate fi refolosit și este biodegradabil, astfel încât poate fi îngropat atunci când nu mai este necesar.

Scopul nostru final este ca acest ciment să înlocuiască plasticul și produsele din ciment care au un impact mai rău asupra mediului”, spune Machida.