• NASA a atribuit SpaceX, compania lui Elon Musk, un contract de 843 milioane de dolari pentru a construi vehiculul care va scoate Stația Spațială Internațională din orbita sa.
  • Stația Spațială Internațională, lansată în 1998, se așteaptă să fie scoasă din orbită până în 2030. 
  • oate țările implicate s-au angajat să opereze stația până în 2030, cu excepția Rusiei, care s-a angajat doar până în 2028.

Nasa a selectat compania SpaceX a lui Elon Musk pentru a distruge Stația Spațială Internațională, conform BBC.

Compania cu sediul în California va construi un vehicul capabil să împingă platforma orbitală de 430 de tone în Oceanul Pacific la începutul următorului deceniu. Miercuri a fost anunțat un contract pentru această lucrare, în valoare de până la 843 milioane de dolari (668 milioane de lire sterline).

Primele elemente ale stației spațiale au fost lansate în 1998, iar operațiunile continue cu echipaj au început în 2000.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Stația se învârte în jurul Pământului la fiecare 90 de minute, la o altitudine puțin peste 400 km și a găzduit mii de experimente științifice, investigând tot felul de fenomene, de la procesul de îmbătrânire la om până la formula pentru noi tipuri de materiale.

Inginerii spun că laboratorul rămâne solid din punct de vedere structural, dar trebuie puse la punct acum planuri pentru eventuala sa eliminare. Fără asistență, acesta va cădea în cele din urmă singur pe Pământ, însă acest lucru prezintă un risc semnificativ pentru populația de la sol.

„Selectarea unui vehicul american de ieșire de pe orbită pentru Stația Spațială Internațională (ISS) va ajuta Nasa și partenerii săi internaționali să asigure o tranziție sigură și responsabilă pe orbita joasă a Pământului la sfârșitul operațiunilor stației. Această decizie sprijină, de asemenea, planurile Nasa pentru viitoare destinații comerciale și permite utilizarea continuă a spațiului din apropierea Pământului”, a declarat Ken Bowersox, directorul operațiunilor spațiale ale agenției.

SUA și Rusia conduc proiectul ISS. Europa, Canada și Japonia joacă roluri de sprijin. Partenerii occidentali au convenit cu toții să finanțeze stația până în 2030; Rusia afirmă că implicarea sa se va prelungi cel puțin până în 2028.

Nasa a studiat diverse opțiuni pentru eliminarea la sfârșitul ciclului de viață. Acestea includ dezasamblarea stației și utilizarea elementelor mai tinere într-o platformă de generație următoare. O altă idee a fost aceea de a încredința pur și simplu exploatarea și întreținerea stației unui concern comercial.

Însă toate aceste soluții au complicații diferite în ceea ce privește complexitatea și costurile, precum și dificultatea juridică de a descâlci problemele legate de proprietate.

Nici Nasa, nici SpaceX nu au dat publicității detalii cu privire la proiectarea „remorcherului” de ieșire de pe orbită, dar acesta va necesita o forță de propulsie considerabilă pentru a ghida în siguranță stația în atmosferă în locul și la momentul potrivit.

Masa și întinderea mari ale platformei – dimensiunile aproximative ale unui teren de fotbal – înseamnă că unele structuri și componente vor supraviețui căldurii reintrării și vor ajunge la suprafață.

Controlorii vor permite orbitei ISS să decadă în mod natural într-o anumită perioadă de timp, iar după îndepărtarea ultimului membru al echipajului va comanda remorcherul pentru a executa manevra finală de ieșire de pe orbită.

Navele spațiale redundante sunt îndreptate către o locație îndepărtată din Pacific, cunoscută sub numele de Point Nemo. Denumit după celebrul marinar de pe submarin din cartea lui Jules Verne „20.000 de leghe sub mări”, cimitirul țintă se află la peste 2 500 km de cea mai apropiată bucată de pământ.

Nasa speră că o serie de consorții private vor începe să lanseze stații spațiale comerciale în momentul în care ISS va fi scoasă din cer.

Agențiile spațiale se vor concentra asupra unui proiect de construcție a unei platforme denumite Gateway, care va orbita în jurul Lunii.

Citește și