• Timpul și percepția acestuia pot fi un mister.
  • Această relație specială dintre vârstă și percepția timpului a fost investigată de cercetătorii de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria.
  • Deși cercetătorii au reușit să descopere un punct de cotitură la vârsta de 7 ani, percepția timpului la fiecare ființă umană și variațiile sale rămân un mister.

Timpul și percepția acestuia pot fi un mister. Zile care par să dureze o veșnicie și luni sau chiar ani care zboară. Când eram mici, o săptămână de vacanță putea părea o lume întreagă, în timp ce pentru un adult, o lună de vară poate trece cât ai clipi din ochi.

Această relație specială dintre vârstă și percepția timpului a fost investigată de cercetătorii de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, care au examinat într-un studiu pentru Scientific Reports modul în care creierul percepe timpul și dacă există într-adevăr o schimbare în percepția timpului din copilărie până la vârsta adultă.

Un experiment pentru a demonstra diferite percepții ale timpului

Experimentul a constat în prezentarea a două videoclipuri la trei grupuri de vârstă diferite pentru a vedea care dintre ele li se pare mai lung. Videoclipurile, unul cu o secvență rapidă de evenimente și celălalt cu o secvență monotonă, au fost instrumentul prin care s-a încercat să se măsoare modul în care percep timpul și în ce moment se schimbă percepția lor asupra timpului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Primul grup, cu vârste de 4-5 ani, a votat pentru primul videoclip ca fiind cel mai lung, în timp ce al treilea grup, cu vârste de peste 18 ani, a votat pentru al doilea. Revelația a venit cu grupul de mijloc, cu vârste de 9-10 ani, a cărui tendință a fost moderat similară cu cea a adulților. Acest lucru a făcut posibilă plasarea punctului de cotitură în percepția timpului în jurul vârstei de 7 ani.

O enigmă complexă cu multe de investigat

Deși cercetătorii au reușit să descopere acest punct de cotitură la vârsta de 7 ani, percepția timpului la fiecare ființă umană și variațiile sale rămân un mister, deoarece niciun model biologic din această disciplină nu ar fi putut prezice acest rezultat. Percepția timpului și a spațiului, direct legată de conexiunile neuronale, este foarte complexă. Acesta este un domeniu în care știința mai are încă multe de descoperit.