• Este mai bine să dormi cu șosete sau să îți lași picioarele să se relaxeze liber?
  • Orice ai face, există un tip de șosete pe care ar trebui să le eviți.
  • Șosetele pot ajuta oamenii să adoarmă mai repede și să rămână adormiți mai mult timp datorită unui proces numit vasodilatație distală.

Este mai bine să dormi cu șosete sau să îți lași picioarele să se relaxeze liber? Dacă ai dormit vreodată în același pat cu cineva, probabil că ai observat preferințele specifice ale acestuia – dacă îi plac cearșafurile așezate la picioarele patului, în ce fel de pijamale doarme (dacă există) și dacă poartă șosete sau merge desculț în pat.

În cazul șosetelor, am constatat că oamenii sunt convinși că pur și simplu nu pot adormi cu sau fără șosete.

Argumentul pentru a dormi cu șosete

Există multe beneficii ale purtării șosetelor în pat, a explicat Mar De Carlo, autor și fondator al Institutului Internațional de Parenting și Sănătate de la Asociația Consultanților Profesioniști în Somn. Șosetele pot ajuta oamenii să adoarmă mai repede și să rămână adormiți mai mult timp datorită unui proces numit vasodilatație distală.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Modificările temperaturii pielii pot afecta în mod cauzal capacitatea de a iniția și menține somnul”, a constatat un studiu din 2007. S-a demonstrat că purtarea ciorapilor în pat crește circulația și fluxul sanguin la nivelul picioarelor, a spus De Carlo. Acest lucru poate ajuta la scăderea temperaturii centrale a corpului, semnalând creierului că este timpul să se culce.

Alte studii dovedesc acest lucru și mai mult. Un studiu care a implicat un număr mic de subiecți a constatat că tinerii care purtau șosete au adormit cu 7,5 minute mai repede, au dormit cu 32 de minute mai mult și s-au trezit de 7,5 ori mai rar decât cei care nu purtau șosete.

Conceptul de șosete în pat pare să aibă legătură cu ritmurile circadiene – ceasurile interne care ne gestionează funcțiile pe baza unei zile de 24 de ore.

„Temperaturile scăzute ale corpului preced, de obicei, somnolența și există dovezi care sugerează că utilizarea șosetelor sau a altor metode de încălzire a picioarelor poate scădea temperatura corpului și te poate ajuta să adormi mai repede”, spune Sleep Foundation.

Un alt beneficiu al mersului la culcare bine încălțat este scăderea șanselor de a avea un atac Raynaud, potrivit lui De Carlo. Raynaud este o boală care afectează de obicei degetele de la picioare și de la mâini, în care pielea își pierde circulația și începe să se umfle și să doară. O serie de studii au arătat că purtarea șosetelor pe timp de noapte poate ajuta la prevenirea unui atac prin menținerea circulației sângelui și a căldurii membrelor.

Deși sindromul Raynaud este declanșat de obicei de temperaturile scăzute (sau de anxietate sau stres), purtarea șosetelor nu va împiedica apariția bolii Raynaud ca boală. Dar șosetele pot atenua șansele de apariție a unei crize.

Alte beneficii ale dormitului cu șosete includ potențiala îmbunătățire a călcâielor crăpate (hidratează-ți picioarele și pune-ți șosete de bumbac timp de o săptămână sau două și vei observa o piele mai puțin uscată), prevenirea bufeurilor (legată de un control mai bun al temperaturii corpului).

În ciuda beneficiilor legate de purtarea șosetelor în pat, De Carlo a precizat că șosetele nu sunt un leac pentru anumite afecțiuni. De exemplu, deși purtarea ciorapilor te poate ajuta să dormi mai bine, este important să înțelegi de ce picioarele tale sunt reci pentru început.

„Picioarele reci se pot datora mai multor motive, cum ar fi anemia, diabetul și hipotiroidismul, care sunt importante de abordat”, a precizat De Carlo. „În cazul în care cauza principală a provocării dvs. de somn se datorează unei probleme cu rădăcini mai adânci care nu a fost descoperită și abordată – de exemplu, dacă vă confruntați cu anxietate și suprastimulare mentală – purtarea de șosete în pat nu va fi soluția dvs.”.

Argumentul pentru a dormi cu picioarele goale

Argumentele pro ale intrării în pat fără șosete nu sunt la fel de bine definite. Studiile sugerează în cea mai mare parte că, dacă nu te confrunți cu probleme legate de temperatura corpului, dormind fără șosete te poți simți mai bine. În orice caz, purtarea lor poate duce, de fapt, la supraîncălzire.

În plus, dormitul fără șosete în pat ajută la evitarea „igienei precare, a infecțiilor cutanate și a mirosurilor neplăcute” care pot fi asociate cu șosetele necurățate sau chiar infestate de ciuperci, a precizat De Carlo.„Unii oameni vor dormi mai bine fără șosete, în timp ce alții nu”, a observat De Carlo.

Sunt anumite șosete mai bune decât altele?

Se pare că nu toate șosetele sunt create la fel. „Vrei să porți șosete curate în pat, care sunt fabricate din fibre naturale, cum ar fi cașmirul, lâna merino, bambusul sau bumbacul”, a spus De Carlo, care a explicat că aceste materiale vor oferi căldura adecvată, respirabilitate și vor susține igiena generală a pielii.

Un tip de șosete care trebuie evitat în pat: șosetele de compresie (sau ciorapi compresivi medicinali). „Acestea sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt prescrise de medicul tău”.

Șosetele de compresie sunt adesea recomandate persoanelor cu insuficiență venoasă cronică, o afecțiune care provoacă o circulație sanguină deficitară, potrivit Cleveland Clinic. Acestea pot ajuta la contracararea presiunii crescute în venele picioarelor atunci când oamenii stau în picioare – dar nu este cazul atunci când stai întins în pat și încerci să dormi.