• Oamenii moderni nu au evoluat din maimuțe sau din orice alt animal care trăiește astăzi.
  • Oamenii continuă să evolueze, dar învățăturile pe care le transmitem nu sunt întotdeauna în folosul speciei.
  • „Supraviețuirea celui mai adaptat” nu are nimic de-a face cu puterea.

Majoritatea oamenilor de știință sunt de acord cu faptul că oamenii au evoluat în timp, dar concepțiile greșite despre evoluția umană persistă în societate din câteva motive, scrie Insider.

Unul dintre motive este că evoluția este complexă, iar concluziile ușor de tras nu sunt întotdeauna pe deplin corecte. În trecut, politicienii au indus în eroare publicul cu privire la evoluție în încercarea de a interzice predarea acestui concept în școli.

Acceptarea evoluției este esențială pentru a înțelege lumea naturală și locul nostru în ea ca oameni, a declarat Bridget Alex, lector în biologia evoluției umane la Universitatea Harvard și editor al revistei ,,SAPIENS” .

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Mit: Oamenii se trag din maimuțe

Maimuțele și oamenii au un strămoș comun care a trăit în urmă cu aproximativ 60 de milioane de ani, dar oamenii nu se trag din maimuțele pe care le vedem astăzi.

De fapt, oamenii sunt mai apropiați de cimpanzei decât de maimuțe, dar nici noi nu am evoluat din cimpanzei.

Strămoșul comun pe care îl împărțim cu maimuțele a deviat în linii distincte care au devenit în cele din urmă maimuțele, cimpanzeii și oamenii pe care îi recunoaștem astăzi.

,,Este același mod în care poate aveți frați și surori și descindeți din părinți comuni, sau poate aveți veri și descindeți din bunici comuni” , a spus Alex. ,,Adică, dacă continuăm să extindem acest lucru și ne întoarcem în timp, să zicem, 7 [milioane] sau 8 milioane de ani, veți descoperi că aveți aceiași strămoși pe care îi au cimpanzeii care trăiesc în prezent” .

Mit: Cel mai puternic supraviețuiește

Fitness-ul este adesea asociat cu cât de puternic și sănătos este cineva din punct de vedere fizic. Dar, în termeni evolutivi, condiția fizică înseamnă probabilitatea de a transmite trăsături la urmași, care vor supraviețui și vor avea la rândul lor urmași.

,,Nu este vorba despre cât de repede poți alerga sau cât de mult poți să ridici greutăți” , a spus Alex. ,,Aptitudinea evolutivă se preocupă doar de succesul reproductiv” .

Mit: Evoluția duce întotdeauna la progres

Învățăturile transmise din generație în generație nu sunt neapărat cele mai bune trăsături care contribuie la o specie mai avansată și mai bună. Acestea sunt transmise de la indivizi care au fost pur și simplu ,,suficient de buni” în mediul lor pentru a se reproduce.

De exemplu, fosilele arată că strămoșii oamenilor aveau dinți mult mai mari decât oamenii de astăzi, probabil din cauza schimbărilor în alimentație din ultimii 2 milioane de ani.

Dimensiunea dinților umani de astăzi nu este neapărat mai bună sau mai rea, ci pur și simplu mai potrivită pentru mediul actual.

,,Evoluția se preocupă de succesul reproductiv, de a avea urmași care supraviețuiesc și care au proprii urmași, transmițând anumite gene sau trăsături, generație după generație” , a spus Alex. ,,Așa că, dacă [evoluția] nu merge într-o anumită direcție, pur și simplu răspunde la condițiile locale și actuale” .

Decizia Musk: Pagina „For You” de la Twitter va arăta în continuare utilizatorii pe care îi urmărești

Încă un actor celebru se alatură distribuției „Deadpool 3″, cu Ryan Reynolds în rolul principal

Uită de cei 10.000 de pași pe zi. Atingerea acestui obiectiv ar putea fi îndeajuns pentru a te ajuta să trăiești mai mult