• Cercetătorii din Toronto au demonstrat existența „timpului negativ”.
  • Particulele de lumină au fost măsurate ieșind dintr-un material înainte de a intra în el.
  • Criticii susțin că „timpul negativ” explică doar fazele particulelor.
  • Fenomenul este atribuit mecanicii cuantice, nu călătoriei în timp.
  • Descoperirea deschide noi căi în studiile cuantice, dar fără aplicabilitate clară.

Ai vești noi din domeniul științitic. O echipă de fizicieni din Toronto a făcut o descoperire uimitoare: au observat particule de lumină care par să sfideze timpul, ieșind dintr-un material înainte de a intra în el.

Această demonstrație a „timpului negativ” nu înseamnă călătorie în timp, ci o nouă perspectivă asupra mecanicii cuantice. Descoperirea ridică întrebări fascinante și deschide noi căi pentru explorarea misterelor fizicii.

Cum explicați conceptul de „timp negativ” pentru un public curios?

„Imaginați-vă că avem un tunel care trece pe sub o munte. Și prin tunelul ăsta trec o sumedenie de mașini la ora 12. Fix. O parte dintre ele, în loc să iasă la 12, ies la 11.59 de minute. Bine, am exagerat, am dus-o la scară macroscopică. Dar mecanica cuantică are această caracteristică importantă. Este contraintuitivă. 

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Dacă citiți și manualele de liceu din fizică, veți vedea o sumedenie de lucruri care sunt contraintuitive. De fapt, ce au observat ei? În momentul în care un foton lovește un electron care se învârte în jurul unui atom, electronul a trecut în stare excitată. Stă o vreme după care trece iar pe nivelul cu energie scăzută și emite un foton. Ei au constatat că o parte din fotonii care loveau materialul, erau emisi înainte de a excita electronul. 

Nu e vorba de o călătorie în timp, e vorba de un fenomen contraintuitiv ce ține de mecanica cuantică. Nu avem de a face cu un articol publicat într-o revistă științifică, nu a trecut de o etapă importantă în publicarea unui articol, verificarea de către experți, de către alți experți, de către colegi. Peer review, cum se zice în engleză. Deci mai trebuie să așteptăm, poate mai sunt observații de făcut, mai sunt corecții, că lucrul este cu adevărat revoluționar, iar consecințele, dacă se confirmă, ar fi interesant pentru înțelegerea felului în care funcționează Universul la scară cuantică”, a declarat Cristian Român, editor senior al revistei Știința și Tehnica, pentru Aleph News.

Citește și