• Oamenii de știință au descoperit o nouă modalitate de a cultiva diamante sintetice, în 150 de minute.
  • Studiul detaliază o nouă metodă pentru creșterea diamantelor cu ajutorul unui amestec de metale.
  • În primele trei luni ale acestui an, 13,5% dintre bijuteriile cu diamante vândute în SUA au fost realizate cu pietre crescute în laborator.

În cât timp cultivi diamante sintetice? Mai repede decât te-ai uita la filmul „Oppenheimer”. Oamenii de știință au descoperit o nouă modalitate prin care pot să cutive diamantele în doar 150 de minute. Studiul, publicat în revista Nature, detaliază noua metodă.

Cercetătorii au creat un amestec de galiu, fier, nichel și siliciu, apoi l-au montat într-o cameră de grafit care a încălzit și apoi răcit metalul, expunându-l în același timp la un amestec de gaz metan și hidrogen. Atomii de carbon din gazul metan s-au infiltrat în metalul topit – devenind astfel „semințele” pentru diamante.

Fragmentele de diamant au început să apară după doar 15 minute, iar „o peliculă de diamant aproape continuă a fost formată” după 150 de minute, au scris cercetătorii. Această nouă metodă este chiar mai rapidă decât metodele actuale de cultivare în laborator, care pot dura până la câteva luni. De asemenea, folosește semnificativ mai puțină presiune și căldură, potrivit cercetătorilor. Și este departe de miliardele de ani de care are nevoie un diamant natural pentru a crește.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

În primele trei luni ale acestui an, 13,5% dintre bijuteriile cu diamante vândute în SUA au fost realizate cu pietre crescute în laborator, potrivit lui Edahn Golan, analist în industria diamantelor.

Golan indică trei motive principale pentru care diamantele cultivate în laborator sunt atrăgătoare, în special pentru consumatorii mai tineri: prețuri mai mici, bijuterii mai mari și sustenabilitate.

Pentru două diamante cu aspect similar, o versiune cultivată în laborator ar fi cu aproximativ 80% mai ieftină decât versiunea naturală, potrivit lui Golan.

Citește și: