Entomologii au botezat o nouă specie de miriapod după cântăreața americană Taylor Swift

Doctorul în entomologie Derek Hennen nu a găsit un omagiu mai bun pentru Taylor Swift decât să boteze un miriapod descoperit în Statele Unite după numele cântăreței. Specia este una dintre cele șaptesprezece specii inedite descoperite de Virginia Institute of Technology (VA Tech) în Munții Apalași.

Speciile au fost descrise într-un studiu publicat vineri în jurnalul ZooKeys, aparțin genului Nannaria, un ansamblu cu corp mic, distribuite în estul Americii de Nord.

Acești miriapozi sunt de obicei de la maro castan până la negru, cu un model bimaculat de la portocaliu la roșu sau pete albe și rareori pot avea și dungi, potrivit oamenilor de știință de la Institutul Politehnic Virginia și Universitatea de Stat din SUA.

Cercetătorii spun că nevertebratele puțin cunoscute au un rol valoros ca descompunetori, trăind pe pământul pădurii, hrănindu-se cu frunze în descompunere și alte materii vegetale și ajutând la eliberarea de nutrienți în ecosistem.

Miriapozii ,,Nannaria” includ multe specii noi

Milpiedele sunt oarecum dificil de prins, deoarece tind să rămână îngropate în sol, „uneori rămânând complet sub suprafață”, potrivit oamenilor de știință.

Datorită prezenței lor în colecțiile muzeelor, entomologii au bănuit de mult că milipezii Nannaria includ multe specii noi. Cu toate acestea, aceste exemplare au rămas nedescrise timp de zeci de ani.

Ca parte a unui proiect multianual de colectare de noi exemplare de milipede în estul SUA, oamenii de știință, inclusiv Derek Hennen de la Virginia Tech, au călătorit în 17 state, verificând sub așternut de frunze, roci și bușteni pentru a găsi specii, astfel încât să poată ordona secvențe din ADN-ul lor și să le descrie științific.

Cercetătorii au descris 17 specii noi

Evaluarea a fost făcută pe aproape două sute de mii de exemplare colectate în timpul studiului lor pe teren sau preluate din colecții universitare și muzeale. Cercetătorii au descris 17 specii noi.

Printre acestea se numără Nannaria marianae, numită după soția doctorului Hennen și Nannaria swiftae, numită după cântăreața și compozitoare Taylor Swift, câștigătoare de unsprezece Grammy.

Nannaria swiftae este cunoscută doar din Tennessee și a fost colectată în următoarele județe: Cumberland, Monroe și Van Buren”, au scris oamenii de știință în studiu.

Potrivit oamenilor de știință, specia este numită „în onoarea artistei Taylor Swift, în recunoașterea talentului ei de compozitoare și interpretă și pentru aprecierea plăcerii pe care i-a adus muzica ei.

Această specie a fost colectată în păduri mesice cu cucută, arțar, stejar, lalele, hamamelis și pin, la altitudini cuprinse între cinci sute de metri și o mie șase sute metri”, au spus cercetătorii. Entomologii se așteaptă să descopere mai multe specii noi de miriapozi în sudul Munților Apalachi.

Exit mobile version