• Nava spațială Hera a Agenției Spațiale Europene a pornit o călătorie de doi ani către asteroidul Dimorphos.
  • Nava spațială va analiza craterul format și modificările în orbita și forma asteroidului.
  • Misiunea utilizează tehnologii avansate pentru a obține date detaliate despre asteroid.
  • Rezultatele vor influența strategiile viitoare de apărare împotriva asteroizilor periculoși.

Nava spațială Hera a Agenției Spațiale Europene a pornit într-o călătorie de doi ani către micul și inofensivul asteroid atacat de NASA în urmă cu doi ani, într-o repetiție pentru ziua în care o rocă spațială ucigașă va amenința Pământul, conform NBC News.

Lansată de SpaceX de la Cape Canaveral, aceasta este a doua parte a unui test de apărare planetară care ar putea contribui într-o zi la salvarea planetei.

Obiectivele misiunii Hera

Nava spațială Hera, însoțită de doi sateliți CubeSat, are ca scop principal investigarea detaliată a efectelor impactului DART asupra asteroidului Dimorphos.

Recomandări

NOBEL PENTRU MEDICINĂ
UCRAINA LOVEȘTE CRIMEEA
ISRAEL LUPTĂ SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ
PRIMAR UCIS ÎN MEXIC
UN AN DE RĂZBOI, RESTUL ZILE
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE

Misiunea va analiza dimensiunea și adâncimea craterului format, precum și modificările în orbita și forma asteroidului.

Oamenii de știință sunt nerăbdători să examineze de aproape urmările impactului pentru a ști exact cât de eficientă a fost misiunea Dart și ce schimbări ar putea fi necesare pentru a proteja Pământul în viitor.

Cu cât putem obține mai multe detalii, cu atât mai bine, deoarece acestea pot fi importante pentru planificarea unei viitoare misiuni de deviere, în cazul în care va fi nevoie de una”, a declarat astronomul Derek Richardson de la Universitatea Maryland înainte de lansare.

Cercetătorii doresc să afle dacă Dart, prescurtarea de la Double Asteroid Redirection Test, a lăsat un crater sau poate a remodelat mai dramatic asteroidul de 150 de metri. Acesta arăta ca o farfurie zburătoare înainte de lovitura dată de Dart, iar acum s-ar putea să semene cu o boabă de fasole, a declarat Richardson, care a luat parte la misiunea Dart și ajută la Hera.

Implicații pentru viitorul apărării planetare

Nu cunoaștem foarte bine mediul în care vom opera”, a spus directorul de zbor, Ignacio Tanco. „Dar acesta este scopul misiunii: să mergem acolo și să aflăm”.

Oficialii europeni descriu misiunea de 363 de milioane de euro drept o „investigație la locul accidentului”.

Hera „se întoarce la locul crimei și obține toate informațiile științifice și tehnice”, a declarat managerul de proiect Ian Carnelli.

Rămășițe ale formării sistemului solar în urmă cu 4,6 miliarde de ani, asteroizii orbitează în principal în jurul Soarelui, între Marte și Jupiter, în ceea ce se numește centura principală de asteroizi. Ei devin obiecte apropiate de Pământ atunci când sunt scoși din centură și ajung în zona noastră.

Numărul obiectelor apropiate de Pământ al NASA depășește în prezent 36.000, aproape toți asteroizii, dar și unele comete. Mai mult de 2.400 dintre acestea sunt considerate potențial periculoase pentru Pământ

Citește și