• Agenția Spațială Europeană (ESA) pregătește lansarea misiunii Hera, care va explora asteroidul Dimorphos.
  • Aceasta va ajuta la perfecționarea strategiilor de apărare planetară împotriva posibilelor amenințări de asteroizi în viitor.
  • Hera este programată să decoleze pe 7 octombrie 2024, la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9.

Sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru a trimite o navă spațială europeană pe un asteroid pentru a descoperi ce s-a întâmplat când o sondă NASA s-a izbit de roca spațială în urmă cu doi ani, scrie The Guardian.

Misiunea Hera a Agenției Spațiale Europene va cerceta locul de impact și va face măsurători detaliate ale stâncii zdrobite, Dimorphos, pentru a-i ajuta pe cercetători să-și perfecționeze strategiile de apărare a Pământului, în cazul în care un asteroid captivant amenință vreodată planeta în viitor.

Hera urmează să se lanseze luni la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 din Cape Canaveral din Florida, la ora locală 10:52. Sonda va trece pe lângă Marte în martie anul viitor și va ajunge la asteroid în decembrie 2026.

Recomandări

CÂND APARE SWITCH 2?
HERA PLEACĂ ÎN SPAȚIU
BIBI ÎL CRITICĂ PE MACRON
BRIDGET JONES REVINE
OPERAȚIUNEA PAGER
HARRIS LA TV

Dincolo de riscurile vremii nefavorabile și problemele tehnice care pot menține misiunile pe rampa de lansare, au existat incertitudini cu privire la posibilitatea de a zbura rachetei SpaceX. Săptămâna trecută, Falcon 9 a fost pus la pământ de către Administrația Federală a Aviației din SUA pentru a treia oară în trei luni, după ce a suferit o defecțiune în faza superioară, când a căzut înapoi pe Pământ.

Hera va raporta despre starea lui Dimorphos, un asteroid de 150 de metri lățime care orbitează în jurul unui corp părinte mai mare, de 780 de metri, numit Didymos. În septembrie 2022, sonda de redirecționare a asteroizilor de la NASA s-a prăbușit în Dimorphos la 22.000 de mile pe oră, aruncând milioane de tone de rocă în spațiu și modificând orbita asteroidului.

Ca prim test al apărării planetare a Pământului, misiunea Dart a fost declarată un succes. Dar oamenii de știință au nevoie de mai multe informații despre impact și despre Dimorphos însuși pentru a se asigura că lecțiile învățate pot fi folosite pentru a devia asteroizii de diferite dimensiuni și structuri care ar putea amenința într-o zi Pământul.

Când Dart a lovit Dimorphos, impulsul sondei și forța de la resturile aruncate de pe asteroid au redus perioada sa orbitală în jurul lui Didymos cu 33 de minute. Ciocnirea a remodelat asteroidul și a trimis un val de praf și rocă de mii de mile în spațiu.

Instrumentele lui Hera vor înregistra dimensiunea precisă, forma, masa și orbita lui Dimorphos, astfel încât cercetătorii să poată determina cât de eficient a fost transferat impulsul de la sonda Dart către roca spațială și în ce stare a rămas asteroidul.

Înarmați cu date din misiunea Hera, cercetătorii vor determina gama de asteroizi care pot fi deviați de nave spațiale care se ciocnesc și care roci spațiale ar putea necesita intervenții mai dramatice.

Citește și